22 Ekim 2015 00:23

İstifa meselesi

İstifa meselesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ankara Katliamı sonrası İçişleri ve Adalet Bakanları’nın istifası istendi. İstifa etmediler. Adalet Bakanı önceki gün bir basın toplantısı yaptı. Hükümetlerinin seçim hükümeti olduğundan, daha iki aylık hükümet olduklarından falan söz etti.
Erdal İnönü de Sivas Katliamı sırasında Başbakan Yardımcısı olarak iki saat Sivas valisine, yetkili komutana telefonlar etmiş, asker/polisi katliamcı güruhu dağıtmak için harekete geçirememiş ve bundan yakınmıştı. Fakat O da istifa etmemişti. Valiye ve yerel bir komutana emirlerini yaptıramayan bir Başbakan yardımcısı, koalisyon ortağı partinin lideri niye hâlâ istifa etmez ve koalisyonu devirmez ki?
İstifanın, hükümetlerin iki yıllık ya da iki senelik olması ile ilgisi yoktur. Devlet, yurttaş ilişkisi ile ilgilidir mesele.
Hani, Cumhurbaşkanı ve Başbakan sık sık söylevlerinde kendilerinin milletin hizmetkarı olduklarını açıklarlar, işte o hizmetkarlık meselesi ile ilgilidir istifa müessesesi.
Eğer, devleti, halkın biat etmesi gereken mutlak güç olarak görüyorsanız, hükümetiniz ya da bir bakanınız hata yaptığında hükümet ya da bakan istifa etmez. Hatta bunu, “Bakanımı/bürokratımı yedirmem” diye izah edersiniz. “Polisimin elini soğutmam” diye izah edersiniz. Yurttaşlar sizin için “kul”dur. Ayaktakımı, kullarınız istedi diye bakanınızın, memurunuzun başını vermezsiniz. Zaten Osmanlı da bu nedenle batmıştır vs.vs.
İstifa müessesesi olan memleketlerde ise, bakan ya da bürokrat yanlış iş yaptığında istifa eder. Çünkü, oralarda insanlar “kul olmak”tan çıkmak için uzun yıllar büyük mücadeleler vermiş, nice bakanları/bürokratları yakalarından tutup alaşağı etmişlerdir.Ben milletimin hizmetkarıyım sözü bir palavra değilse, Ankara’nın göbeğinde bomba patlatılıp yüzden fazla yurttaş öldüğünde hükümet istifa eder. Görevini yapamamış, halka doğru hizmet verememiş, yurttaşın can güvenliğini koruyamamıştır.
Katliam nedeniyle benim sorumluluğum yok diyen hükümet, polisi, jandarmayı ben yönetmiyorum demek istiyordur. Eğer, jandarmayı/polisi siz yönetmiyorsanız, yurttaşların can güvenliğini sağlamak sizin göreviniz değilse, o zaman da istifa etmeniz gerekir. Yurttaşlar da memleketi kim yönetiyorsa, can güvenliklerinden kim sorumlu ise ondan hesap sorar.
Sonuç olarak, Türkiye’yi yönetenler, sık sık “biz sizin hizmetkarınızız “ diye bize yalan söyleyenler, aslında bize hesap vermek istemiyor.
Bizler, yurttaşlar, bize hesap vermeyi reddeden bu muktedirlerden hesap sormayı beceremediğimiz sürece de katliamlara uğramaya, ezilmeye ve sömürülmeye devam edeceğiz maalesef.
1 Kasım hesap soracağımız günlerden biri olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...