17 Ekim 2015 01:00

Tails: Gizlilik ve güvenlik

Tails: Gizlilik ve güvenlik

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eğer aradığınız şey güvenli ve anonim bir şekilde, iz bırakmadan nete bağlanmak ise sizin için geliştirilmiş bir Linux dağıtımı var: Unutkan Gizli Kimlikli Canlı Sistem. (The Amnestic Incognito Live System[Tails]) 
Tails, flash disk hafıza kartı ya da DVD üzerinden kullanabildiğiniz gizliliğinizi korumak üzere tasarlanmış bir Linux dağıtımı. Bilgisayarınızın dışarı ile yaptığı tüm bağlantılarını Tor ağından geçiren Tails, hem internet gezintinizi tümüyle anonim hale getiriyor hem de siz aksini belirtmediğiniz sürece sabit diskinizde ne yaptığınızı gösterebilecek her hangi bir veri kalmasını engelliyor. Dosyalarınızı ve e-postalarınızı korumak için oldukça gelişmiş şifreleme araçları da sunan Tails, tüm temel işlerinizi her hangi bir izlenme paranoyasına kapılmadan yapabilmenin basit ve kullanışlı yollarından biri.
Tails’ın mutlak bir güvenlik sağlamadığını ve hâlâ kullanıcının dikkatli olmasına ihtiyaç duyduğunu belirmekte yarar var. ‘Man in the middle’ (aradaki adam saldırısı: verinin iletildiği yerlerde iletim hattının arasına her iki uca da birbirlerine bağlı oldukları bilgisini verirken iletilen verinin kopyasını çıkartan bir saldırı metodu) ve benzeri metotlar, Tails kullanıcılarının trafiğini izlemek için kullanılabilir. Tails kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bir diğer mesele de Tails’ın dosyalarınızı otomatik olarak şifrelemediği gerçeği. Dosyalarınızı şifreli halde saklamak istiyorsanız Tails ile gelen araçlar bunu yapabilmenizi mümkün kılar ancak bu işlem otomatik değildir. Bunların dışında normalde geçerli olan güçlü şifreler kullanmak, https protokolü vb. gibi güvenlik tedbirleri de Tails kullanımınızı daha güvenli hale getirir. 
Tails, bilgisayarın sabit diskinde ya da kurulu olduğu flash diskte siz bunu açık açık belirtmediğiniz sürece herhangi bir iz bırakmamak üzere tasarlanmıştır. Tüm dosya işlemleri RAM bellekte ayrılan bir alanda gerçekleşir ve bu alan bilgisayarınızı kapattığınızda tümüyle geri dönüştürülemez bir şekilde silinir. 
Tails’ı, resmi sitesinde[0] yer alan ‘Download Tails 1.6’ bağlantısından indireceğiniz imajı bir DVD’ye yazarak DVD’den bilgisayarınızı Tails’ta başlattıktan sonra isterseniz bir flash diske de aktarabilirsiniz .
Tails ortalama kullanıcı için biraz da dikkatle ciddi bir koruma kalkanı olacaktır.
[0] https://tails.boum.org/

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...