15 Ekim 2015 00:43

Hukuk mu başka şeyler mi?

Hukuk mu başka şeyler mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başbakan Davutoğlu canlı bombacıların, bomba patlatmadan önce yakalanmalarının hukuken mümkün olmadığını söyledi.
Bu açıklama çok tartışıldı. Kimi dalga geçti. ‘Bomba patladıktan sonra nasıl yakalayacaksın?’ diye sordular Başbakan’a. Ama, Başbakan, daha önceki bir açıklaması ile ona da yanıt vermişti. Suruç’ta bombayı patlatanın adalete teslim edildiğini söylemişti.
Başbakan cahilliğinden mi böyle konuşuyor? Pek çok kişi öyle olduğuna inanıyor. Fakat, ben Başbakan’ın o kadar da cahil olmadığını düşünüyorum.  Başbakan, patlattığı bomba ile tanınmaz hale gelmiş bir teröristin adalete teslim edilemeyeceğini bilir. Ya da, canlı bomba olan kişilerin bomba patlatmadan önce de terör örgütü üyesi olarak gözaltına alınabileceğini, tutuklanabileceğini, hatta yargılanıp örgüt üyesi olmaktan cezalandırılabileceğini de bilir.
Başbakan’ın sıkıntısı başka. 
Başbakan, her ne kadar iç ve dış kamuoyunun baskısı ile IŞİD (ya da onun deyişi ile DAEŞ) örgütüne terör örgütü dese de, pratikte onları terör örgütü, üyelerini de terörist olarak görmüyor. Bir zamanlar, başbakan Demirel’in “Bana sağcılar suç işliyor dedirtemezsiniz” dediği gibi, bir Müslümanın terörist olacağına inanmıyor. 
Bir de tabii, bazı korkuları olabilir. IŞİD ya da DEAŞ terör örgütü muamelesi görüp, üye ve yöneticileri tutuklanıp yargılanmaya başlanırsa acaba mahkemelerde neler söylerler? Örneğin, ‘T.C. Hükümeti ve yetkililer daha düne kadar bizi terörist görmüyordu, özgürlük savaşçısı görüyordu, bize barınacak yer, maddi ve manevi destek veriyorlardı, Türkiye’den elimizi kolumuzu sallaya sallaya Suriye’ye geçiyorduk. Şimdi niye terörist olduk, niye yargılanıyoruz’ diye sorarlar mı? Kendilerine yardım eden kişi ve kurumların isimlerini tek tek sayarlar mı?
Bence, AKP Hükümeti, ISİD’i yakalamak ve yargılamaktan bu nedenle korkuyor. Onun için ABD’nin ricası üzerine gözaltına aldığı İŞİD militanlarını ertesi gün sessizce bırakıyor.
Adıyaman Grubu adı ile bilinen ve Suruç ile Ankara Katliamları’nı yaptıkları iddia edilen kişileri, gazeteciler ve Adıyaman’ da herkes biliyor. Hükümetin ve onun istihbarat ve güvenlik güçlerinin bilmemesine imkan yok. Ama, bu grup elemanlarını örgüt üyesi diye alıp yargılayamıyorlar.
AKP’nin esas sorunu, İslamcı teröristlerle çok fazla içli dışlı olmasıdır. ‘Onlar, teröristleri kullanıyoruz diye düşünürken, teröristler onları kullanmaya başlamış ve esir almışlardır’ görüşü bel ki de gerçeğin bir boyutudur. 
AKP ve Başbakan korksa da, katliamların ve olası katliamların sorumlularını yakalamamak için komik, saçma bahaneler bulmaya çalışsa da, ilişkiler er geç ortaya çıkacaktır. O zaman, bombayı patlatmadan yargılayamıyoruz diyen Başbakan, sorumluların nasıl yargılandığını görecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...