24 Eylül 2015 01:00

Sandık taşıma

Sandık taşıma

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye AKP sayesinde yeni bir seçim yöntemi ile tanışıyor. Bazı mahallelerdeki sandıklar başka yerlere taşınacak ve seçmen o sandığa götürülecekmiş.
Neden?
Çünkü, o mahallelerde HDP yüzde yüz oy almış! Peki, AKP’nin, MHP’nin, CHP’nin yüzde yüz oy aldığı sandıklar da taşınacak mı?
O mahallelerde güvenlik sağlanamayacakmış! Yan yana olan iki mahalleden birinde seçim güvenliği sağlanıyor da, diğerinde nasıl sağlanamıyor? Ayrıca, ihtimaller üzerine seçim sandığı taşınabilir mi? Ya, o taşınmak istenen sandıklarda hiçbir olay olmadan oy kullanılırsa... Böyle olmayacağını nereden biliyorsunuz? Seçime kırk gün varken, bazı sandıklarda güvenlik sağlanabileceğini nereden biliyorsunuz? Yoksa, siz mi güvenliği ihlal edeceksiniz?
Taşıdığın sandıkta, oy kullanmayanların, “Kullanmadı mı, kullandırılmadı mı?” olduğunu nasıl açıklayacaksın?
Seçim yasalarında sandığın taşınması diye bir kural yok. Seçimi yaparsın, eğer seçim kurallarına aykırı bir olay gelişti ise itiraz üzerine ya da resmi bir tutanak üzerine seçim hakimi durumu inceler ve itiraz haklı ise seçimi yeniler. O sandıkta güvenliği sağlar ve yeniden seçim yaparsın. Yasal kural budur.
AKP, kaybetmeye tahammül edemiyor. On üç senedir kullandığı iktidarı, seçimlerde kaybetmesine rağmen bırakmak istemiyor. Sürekli Anayasa ve yasa hükümlerini ihlal ediyorlar. Maalesef yargı bu ihlallere karşı görevini yerine getirmiyor. 7 Haziran seçimlerinde yaptıkları yasa ihlallerine 1 Kasım seçimlerinde daha da arttırarak devam etmek istiyorlar. Cumhurbaşkanı ve Başbakan pazar günü yaptıkları İstanbul mitingi ile şimdiden ihlallere başladılar. Devlet olanaklarını kullanarak seçim mitingi yapıyorlar. Cumhurbaşkanı tarafsız olması gerekirken AKP için mitingler düzenliyor, açıklamalar yapıyor. Az oyla kaybettikleri il ve ilçelere seçmen kaydırıyorlar. Hiç ya da çok az oy aldıkları yerlere asker ve polis göndererek baskı yapıyorlar. Oy alamadıkları yerlerde sandıkların yerini değiştirerek rakip partinin oyunu düşürmeye çalışıyorlar.
7 Haziran seçimleri sonrası kurulan Hükümet, Anayasa kuralları ihlal edilerek kurulmuş. Güvenoyu alabilecekleri bir çoğunluğa sahip olmamalarına rağmen, Anayasa ihlali ile bir AKP Azınlık Hükümeti kurdular ve bu hükümetin her türlü ihlali ile 1 Kasım seçimini lehlerine sonuçlandırmaya çalışıyorlar.
Fakat, bu çabaların tümü nafiledir. Sandıkları taşısanız da, o sandıklarda oy alamayacaksınız. Kur’an ve bayrak istismarınız oylarınızı arttırmayacak. Dinsel sembolleri seçim çalışmalarınızda kullanmanıza YSK göz yumsa da, halk istismarın farkındadır.
Geçen seçimin sloganı “Seni başkan yaptırmayacağız!” idi. Artık, hükümet olmanız da kolay değil.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa