22 Eylül 2015 00:53

Kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz

Kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Geçen ay içinde işyerimizde fazla mesailerin ödenmemesi ile ilgili olarak çalışanlarla işyerinde bir toplantı düzenledik. Daha sonra fazla mesailerin ödenmesi ile ilgili bir ihtarname hazırlayıp gönderdik. Fakat, işveren bu ihtarnameyi gönderen bizleri (Yedi kişiyiz) tazminatsız olarak işten çıkardı. İşyerinde bir yıldan az çalışıyoruz. Acaba ne gibi haklarımız vardır?

CEVAP: İşçinin işvereni eleştirme hakkı her şeyden önce Anayasal bir haktır ve işçinin işyerindeki çalışma koşullarını hukuka uygun bir şekilde eleştirmesi ve bu eleştirisini işverene bildirmiş olmasının neticesi işçinin işini kaybetmesi sonucunu doğurmamalıdır. Ancak, bu konuda maalesef uygulamada işyerinin çalışma koşulları ile ilgili en ufak bir eleştiri dahi işçinin işini tazminatsız olarak kaybetmesine neden olabilmektedir.  Bu konuda Yargıtay da  işlerin yürüyüş tarzı ile alakalı olan, hakaret, saygısızlık ve sataşma niteliği taşımayan eleştiri, söz ve beyanlar nedeniyle işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesini hukuka aykırı saymıştır. Zira çalışma şartlarının uygulanmaması, ücret alamama, işçiler arasında ayrımcılık yapma, yapmakla yükümlü olmadığı bir işte görevlendirme, onayı olmamasına rağmen fazla çalıştırma, mobbing, sigorta primlerinin ödenmemesi veya eksiksiz gösterilmesi, hafta tatili vermeme, ara dinlenmesi yaptırmama vb. durumlarda işçilerin bu konudaki eleştirilerini dile getirmeleri, aksaklıkların düzeltilmesini talep etme ve ayrıca haklarını alma konusunda yasal yollara müracaat etme haklarının bulunduğu açıktır.  

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin Esas Numarası: 2008/36374, Karar Numarası: 2009/15159,  01.06.2009 tarihli kararına göre de “Yapıcı ve objektif ölçüler içerisinde belirli bir uzmanlık alanı ile ilgili eleştiri ya da işletmedeki bozukluk ya da uygunsuzluklara ilişkin eleştiri söz konusu olduğunda geçerli fesihten bahsedilemez.”

İşçinin işine iş veya sosyal güvenlik mevzuatından doğan bir hakkını talep etmesi nedeniyle son verilmesi dürüstlük kurallarına da aykırıdır. Örnek olarak, işçinin iş akdinin, sosyal sigortaya kaydedilmesi için işverene başvurması, hafta tatilini ya da yıllık ücretli izin hakkını istemesi, iş kazasından doğan tazminat hakkını talep etmesi, zorunlu olmayan fazla çalışmayı reddetmesi, yasal bazı kurullara katılması veya genel olarak herhangi bir hakkını alabilmek için dava açmış olması gibi nedenlerle feshedilmesi objektif iyi niyet kurallarına aykırıdır. Bu durumda “kötü niyetli fesih” olarak kabul edilmektedir. İş Kanunu’nun 17. maddesinin 6. fıkrasında, “18. maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanun’un 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir.” Hükmü düzenlenmektedir. Buna göre, kötü niyet tazminatı iş güvencesi koşulları dışında kalan işçiler açısından kötü niyet tazminatı talep edebilirler. Dolayısıyla eğer işyerinde 30’dan az işçi çalışıyorsa kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...