19 Eylül 2015 00:50

Dijital genetik ırkçılık

Dijital genetik ırkçılık

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Genetik teknolojilerin gün geçtikçe ucuzlaması ile birlikte genetik soy ağacı araştırmaları da hemen herkes tarafından erişilebilir hale geldi. Bunun doğal bir sonucu olarak da kullanıcılarına genetik soy ağacı hizmeti sunan pek çok web sitesi ortaya çıktı. Bu siteler kullanıcılarına bir DNA toplama seti gönderiyor. Kullanıcılar seti kullanıp tükürük örneklerini ilgili sitelere geri gönderiyor. Ardından alınan DNA örneği diğer kullanıcıların DNA örnekleri ile karşılaştırılarak bir soy ağacı ilişkisi oluşturulmaya çalışılıyor.

Bu tip genetik soy ağacı araştırma sitelerinden biri de ancestry.com. Söz konusu sitenin gizlilik politikasında [0] yer alan bazı cümleler sitenin kullanıcılarından topladığı (genetik bilgiler de dahil olmak üzere) bilgilerin reklam amaçlı kullanılabileceğini belirtiyor. Philip K. Dick’in 1968’de yazdığı “Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?” kitabından uyarlanan 1982 yapımı Blade Runner filminde meşhur bir sahne vardır. Ana karakter Anderton bir yere girerken gözleri uzaktan taranır ve bir anda bulunduğu yerdeki reklam panoları kendi adıyla ona seslenen kendi geçmişini dikkate alan hedefli reklamlarla dolar. Bilimkurgu hedefli reklamları oldukça erken bir dönemde öngörmüştü. Ancak DNA tabanlı hedefli reklam bir ilk olsa gerek.
Eğer çeşitli hizmetlerin gizlilik politikalarına kabaca da olsa bir göz attıysanız gizlilik politikası denen sayfalarca uzunluktaki hukuk terimlerine boğulmuş metinler neredeyse “Kullanıcı bu metini anlamasın, okumaktan sıkılıp okumayı bıraksın” hissi yaratacak şekilde tasarlanmış gibidir. Şimdiye kadar kaç gizlilik politikası metnini okumaya çalıştığınızı ve kaçını okurken sıkılıp bıraktığınızı şöyle bir düşünün. Kullanıcılar ancestry.com’un hizmetinden yararlanmak için okumaktan sıkılıp bıraktığınız metinlere benzer bir metini kabul ederek farkında olmadan genetik bilgilerini sitenin reklamlar dahil pek çok amaç için sitenin kullanımına açıyor. Genetik olarak hedefli reklamcılığa dair etik tartışmalar bir yana, bu veri kolayca üçüncü partilerin eline geçebilir. Üstelik bu veri anonim dahi olsa DNA verisi adli kurumların topladığı DNA verisinden de yararlanılarak kişiyi ya da ailesini tespit etmekte kolayca kullanılabilir. Salt bu kadar da değil. Kişiler genetik verileri  nedeni ile ayrımcılığa uğrayabilir, ırkçı uygulamalara maruz kalabilir.

Girdileri arasında genetik veri de olan bir algoritmanın sonuçları da ister istemez genetik veriye bağlı olarak değişecektir. Şirketin gizlilik politikası metninde hukuki terminoloji ile süslü uzun cümlelerle anlatılan şeyi üç kelimede özetleyeyim: dijital genetik ırkçılık.

[0] https://dna.ancestry.com/legal/privacyStatement

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...