17 Eylül 2015 01:00

Etle tırnak

Etle tırnak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son günlerde tv tartışma programlarına çıkan ya da gazete köşelerinde yazan pek çok görüş sahibi, “Türkler ve Kürtler etle tırnak gididir”, “birbirinden kız almış vermiş, bu iki milleti ayırmak mümkün değildir” gibi klişe laflar etmekten başka bir şey söylemiyor.
Genellikle bu sözleri söyleyenler, devamında Kürtlere teslim olmasını tavsiye ediyor.
Elbette, bu sözler, bir zamanlar söylenen “Kart-kurt” edebiyatının bir başka çeşidi.
Oysa, etle tırnak da birbirinden ayrılır, kız alıp verenler de birbiriyle çatışır. Halen, İspanya İç Savaşı hakkında bir kitap okuyorum. Nasıl, birkaç gün önce komşu olan insanların birbirlerini nasıl öldürdüklerini ,ilk birkaç ay içinde yargısız sorgusuz on binlerce insanın nasıl öldürüldüğünü uzun uzun anlatıyor. Yunanistan İç Savaşı, Afganistan İç Savaşı, Yemen İç Savaşı, Ukrayna, Irak ve Suriye aynı şeylerin yaşandığı yakın ülkeler.
Bir İç Savaş başladığında bırakın Kürt’le Türk’ü,Türk’le Türk dahi birbirini öldürür. Baba, oğul, gelin kaynana birbirini keser.
Geçen gün Çağlayan Adliyesi Baro Odası’nda bir avukatla vestiyer görevlisi sohbet ediyordu. MHP ya da AKP’li olan avukat vestiyer görevlisine “Seçimlerde oyunu bize vereceksin değil mi? Baban da versin, yoksa iç savaş çıkacak” diyor. Vestiyer görevlisi “keşke iç savaş çıksa, önce babamı vururum” diye cevap veriyor.
Bir iç savaşın yaşanmaması ya da ülkenin bölünmemesi; iyi dilekler, boş sözler ve otuz senedir savaşan Kürtlere teslim ol çağrısı yapmakla sağlanmaz. Bu iş “çok güçlüyüz, ezer geçeriz” efelenmeleri ile de çözülmez. Benzer efelenmeler, oyalamalar, kandırmacalar inanın, iç savaş çıkmış ya da bölünmüş bütün ülkelerde yapıldı. Suriye, Ukrayna en yakın iki örnek. Oranın iktidarlarının iç savaş ve bölünme öncesi neler söylediğini ve neler yaptığını zahmet edip bir inceleyin.
Boş laflar etmek yerine; demokratik hak ve özgürlükleri teslim edecek misiniz, tek adam diktatörlüğünden vazgeçecek misiniz, din devleti dayatmalarına devam edecek misiniz, faşist ve gerici eğitim sistemini sürdürmekte ısrarlı mısınız, işçi sınıfının haklarını gasp etmeye devam edecek misiniz, genel bir siyasi af çıkaracak mısınız, insanların kendi kendini yönetmesi yollarını açacak mısınız ? vb. sorulara cevap verin.  Bu ve benzeri sorulara ikna ve tatmin edici bir cevap vermedikten sonra, her gece saatlerce sarf ettiğiniz sözleri kimse dinlemiyor.  Boş sözlere karnı tok bir yeni kuşak var. Gençler öfkeli ve artık bir şeylerin değişmesini istiyor.
Çözüm, demokrasi ve özgürlük. Barış demokrasi ve özgürlüklerin teslim edilmesine bağlı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...