08 Eylül 2015 00:18

Kendi isteğiyle ayrılanlar işsizlik maaşı alamaz

Kendi isteğiyle ayrılanlar işsizlik maaşı alamaz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi çalışmalar. 8 yılı aşkın bir zamandır çalıştığım firmadan 15 yıl sigortalılık  süremi doldurup 3600 günden dolayı ayrılma hakkımı kullanıp tazminatımı alarak ayrılacağım. Sormak istediğim konu ise; bu şekilde işten ayrıldığımda işsizlik maaşı alma hakkım var mıdır? Teşekkürler.

CEVAP: 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre, işsizlik maaşı alabilmek için belli koşulların bulunması gerekmektedir. Bu düzenlemeye göre,
- İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaktır.
Bu şartların sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler 300 gün süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.
Burada kanunun “kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler” ifadesi önemlidir. Örneğin uygulamada istifa eden bir işçi kendi isteği ile işten ayrılmış olduğu için diğer koşullar olan prim ödeme ve sigortalı bulunma şartlarını taşısa dahi işsizlik sigortasından faydalanamayacaktır. Ancak, işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş olması durumunda da uygulamada işçi işsizlik sigortası alamamaktadır. Bu durumda, işçinin dava açması ve davayı kazanması durumunda İŞKUR’a başvurması halinde işsizlik sigortası alabilmektedir. Burada kanunun lafzı gereği işçinin kusuru söz konusu değildir.
Sizin durumunuzda da kendi isteğiniz ile işten ayrılmanız söz konusu olduğu için işsizlik ödeneğinden yararlanmanız söz konusu olamayacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...