05 Eylül 2015 01:00

Yalanın dört buçuğuncu seviyesi

Yalanın dört buçuğuncu seviyesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

4.5G ihalesinin ardından hemen her yerde bangır bangır 4.5G reklamları dönmeye başladı. Yok 4.5G şöyle yok böyle... Hali hazırda 3G, 3.5G ve 3.75G işini bile düzgünce beceremeyen operatörler 4.5G çığlıkları atıyor. Evet 3.5G ve 3.75G dedim. 3.5 ve 3.75G, bangır bangır 4.5 diye bağıran telefon operatörlerinden duyabileceğiniz kavramlar değil. Zaten tıpkı 4.5G gibi kabul gören ve kullanılan kavramlar da değil.Halbuki halihazırda 3.5G yani HSPA (High Speed Packet Access) ve 3.75G yani HSPA+ kullanıyoruz. Erdoğan’ın “4Gyi atlayalım. İki sene sonra 5G’ye geçeriz” cümlesinin ardından 4G kavramını kullanmamak için topluca atılan taklanın adı  4.5G. Şimdi bu 4.5G’ciler öyle reklamlar yayımlıyorlar ki sanırsın 4.5G sihirbazın değneği. Dokunduğu her şeyi, tüm hayatımızı değiştirecek.
Kısaca bu 4.5G reklamlarındaki iddialara bakalım:
- Hız testi için sıklıkla kullanılan SpeedTest sitesinin ara yüzünde hız ibresi 375Mbps’ye vuruyor. Halbuki 4.5G sistemlerin hız sınırı 300Mbps. 450Mbps gibi hızlara sadece deneysel olarak erişilebiliyor. Üstelik bu en üst hızlar sadece “ideal koşullarda” erişilebilecek hızlar.
-”Herkes bir dokunuşla istediği bilgiye ulaşacak.” Zaten ulaşabiliyor. Evet 4.5G ulaşım hızını arttırabilir ama “bir dokunuşla istediğimiz bilgiye ulaşmak” için ihtiyacımız 4.5G değil. Makul bir internet bağlantısı yeterli. Dokunma kısmı ise zaten ‘90’lardan kalma dokunmatik ekran teknolojisi.
-”Doktorlar hastalarını anında uzaktan tedavi edebilecek.” Sağlık sistemi biz görmeyeli epey değişmiş. Medikal cihaz teknolojileri de almış başını yürümüş olmalı. Her şey bu kadar gelişkin olsa zaten 3G’nin sağladığı hızlar da bu hayali tedavi operasyonları için gayet makul.
-”Eğitim herkes için eşit olacak.” Yani isteyen istediği okula istediği üniversiteye gidebilecek, paralı eğitim yasaklanacak, bütün okullar aynı seviyede eğitim verecek öyle mi? Yok eğer sadece ulaşımın zor olduğu bölgelerde evden eğitimden bahsediyorsanız bu zaten on yıllar önce Avustralya’da telsiz aracılığıyla yapılmaya başladı. Sahi ulaşımın zor olduğu bölgelerde sizin şebekeler ne kadar çekiyordu?
-”Otobüsün ne zaman geleceği önceden belli olacak.” Bak bunu belediyeciliği beceremeyen Ankara Belediyesi bile halihazırda becerebiliyor. Bunun için neden 4.5G lazım olsun ki?
-”Mesafeler önemini yitirecek, insanlık birbirine hiç olmadığı kadar yakın olacak.” Sanırsın kıtalar arası kablolar ya da internetin ana omurgası fiberoptik vb. ile değil de 4.5G şebekesi ile kuruluyor.
-”Teknoloji her anlamda hayatın bir parçası olup insanlara umut verecek.” Kapitalizmin elindeki teknolojinin insanlığa ne kadar umut verebileceği tartışması bir yana, teknolojinin hayatın parçası olması ile 4.5G arasında ne gibi bir ilişki var ki?
-”Hayat her zaman ve her yerde çok hızlı ve kesintisiz olacak.” Peki bu hayatın çok hızlı ve kesintisiz olduğu yerlere tüm operatörlerin arıza bahanesi ile eş zamanlı olarak internet bağlantısının muhtemelen eylemler bahane edilerek devlet talimatı ile kesildiği Kürt illeri dahil mi?
Hadi 4G dememek için bir yalan attınız onu az çok anladık da, peki ya bunlar ne? Yalanın dört buçuğuncu seviyesi mi?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...