12 Ağustos 2015 00:50

Kirin bilimi, bilimin kiri: İnsanlar ölüyor

Kirin bilimi, bilimin kiri: İnsanlar ölüyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bilim dünyasında kirden tat ayıklayanlar kimi zaman mucit olarak anılıyorlar. Söz gelimi Kimyager Constantin Fahlber gibi. Bir anlatıma göre iş dönüşü kirli elleri ile sofraya oturmuş ve o kirden geleceğe ilk yapay tatlandırıcıyı yani sakarini taşımıştır 1879 yılında. Yediklerinde tatlı olmadığının ayırdıyla algıladığı tadın izini sürmüş ve kömür katranı kirinden hareketle ürettiği ‘sakarin’ sonrasında ilk ve en fazla savaş endüstrisinin işine yaramıştır. Yani ününü dünya savaşlarının şeker gereksinimine borçludur diyebiliriz.

Kimi zaman da bilim adına üretilenler insan bedeninde 'kire' dönüşüyorlar: Misal margarin!

Savaşlar salt silahla değil başka araçlarla da insanlığa musallat oluyorlar. Günümüzde şeker hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, beyin hastalığı gibi nice hastalıkta damar sertliği temel sorumlu olarak görülüyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi de margarinler.

İnsan evladı margarin denen düşmanını kendi elleri ile ilk keşfettiğinde tarih 1869'u gösteriyordu. Üstelik ilk bulunduğunda “inci” gibi algılanmış ve adı Yunanca inci anlamına gelen “maragaron” sözcüğünden üretilmişti.

Margarin, Napolyon’un emriyle “Fransız ordusuna ucuz yağ temin etmek” adına yola konanlarca icat edildi ne yazık ki. Tertibinde ise “hayvan iç yağı, kaymağı alınmış süt, sakatat ve karbonat” vardı. Zaman içinde çokça geliştirilmekle birlikte işin özü bu. Diyebiliriz ki savaş ölümcüldür ve tek silahı barut değildir. Şimdi yeni “emperyal güdüler” salgın misali her yerde boy gösteriyor. Kim bilir nice yeni buluş insanlığın başına musallat edilecek margarin misali. ‘Kirin bilimi, bilimin kiri’ dedik. Ya savaşın kiri, kirin savaşı? Bu coğrafyada savaşa gün oldu “düşük yoğunluklu” dediler. Yetmedi, içine dünyanın kirini eklediler. O kir büyüdü, büyüdü içine “vekalet savaşlarını” da aldı. Vekaletin adına şimdilerde İŞİD/DAİŞ diyorlar.

Savaşın kirini, kirin savaşını günümüzde ‘siyaset bilimi’ merkezine alıyor. Vikipedi’ye göre “siyaset yani politika bilimi, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.” Peki siyaset alanının kiri ne ola? 

Misal ‘barışı’ savaşın zıt anlamlısı olarak görmek kirlerin en büyüğüdür. Hiçbir devletin bütçesinde barış başlığına yer verilmemesi ise güncel siyasetin en yaygın kiridir.

Oysa halklar barış ve huzur istiyor. Sosyal medyada dolaşan ve yaygınlaşan şu cümle bunun kanıtlarından: “Barış istemek bu ülkeyi sevmektir”

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...