08 Ağustos 2015 01:00

Windows 10'a geçiş

Windows 10'a geçiş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Windows’un son sürümü Windows 10,  29 Temmuz’da kullanıcılara sunuldu. Windows 7.8 ya da 8.1 kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulan bu yeni Windows sürümü pek çok yenilik ve değişiklikle birlikte geliyor. Pek çok kullanıcıya ücretsiz olarak sunulması nedeni ile bu sıralar sıklıkla duyduğumuz soru “Windows 10’a geçelim mi?”
Bu sorunun kısa bir yanıtı yok. Tümüyle bilgisayarı ne için kullandığınıza bağlı.
Eğer bilgisayarınızı sadece video izleme, yazı yazma ve nette gezinme gibi işler için kullanıyorsanız ilk önerim Windows 10’dansa kendinize uygun bir Linux versiyonunu denemeniz olacaktır.
Eğer bilgisayarınızı ağırlıklı kullanım şekliniz oyun oynamak ise pek çok oyun için zaten Windows’a mecbursunuz. Üstelik bir çok oyun tarafından kullanılan DirectX kütüphanelerinin son versiyonu sadece Windows 10’u destekliyor.
Eğer başka bir işletim sisteminde çalışmayan herhangi yazılım nedeniyle Windows kullanmak zorunda iseniz karar vermeden önce kullanmak zorunda olduğunuz yazılımın Windows 10’u destekleyip desteklemediğini kontrol edin.
Bunlar sadece bazı olası senaryolardı. Windows 10’a geçme kararı sadece bunlarla da bağlantılı değil. Örneğin makinenizin donanımı önemli bir faktör. Windows 10 oldukça düşük donanımlarda dahi çok zorlanmadan çalışabiliyor. Yani 5-10 yıllık eski makinenize de Windows 10 yükleyebilirsiniz. Ancak Windows 10 bazı donanımları tanımayabilir ve bu donanımları tanıtmak için uygun sürücü dosyası bulmak bir zulüm haline gelebilir.
Her ne kadar eski Windows mimarisi üzerinde yükseldiğini hissettirse de Windows 10 henüz yeni bir işletim sistemi. Kullanıcılara yeni sunulmuş bir işletim sistemi pek çok laboratuar testinden geçmiştir belki ama gerçek hayatla testine yeni başlamaktadır. Laboratuarda öngörülemeyen olasılıklar, keşfedilmemiş açıklar, 0-gün saldırıları... Bu gerçek hayatla test işletim sistemine genelde yeni yama ve güncellemeler olarak döner. Eğer güvenlik konusunda endişeleriniz varsa Windows 10’un bir süre daha gerçek hayatla test edilmesini, açıklarının ortaya çıkmasını ve yamanmasını bekleyebilirsiniz.
Bütün bu şartlar altında eğer Windows 10’a geçmeye karar verdi iseniz geçiş güncellemesinden önce dosyalarınızı yedeklemeyi ihmal etmeyin. Hatta eğer becerebiliyorsanız güncellemenin ardından kolayca oluşturabileceğiniz Windows 10 DVD’si ile sıfırdan yapılacak temiz bir kurulum ile daha yüksek performans almanız mümkün.

Basının iki temel görevi, haberleriyle kamu adına her tür iktidarı denetlemek ve gerçeğe ulaşmak için her türlü görüş ve sesin kamuya ulaşmasını sağlamaktır. Bu görevlerden biri sınırlamaya uğrarsa ülkede basın ve ifade özgürlüğü, dolayısıyla demokrasiden söz etmek imkansız hale gelir. Bugün gazetelere, haber ajanslarına, televizyon ve internet sitelerine getirilen sansür, kısıtlama ve baskılar özgür medyanın işlevini hedef almaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa