17 Temmuz 2015 00:50

İyi de, neden çekiyorsunuz

İyi de, neden çekiyorsunuz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başımızı nereye çevirsek, birileri ellerinde makinalar cep telefonları harıl harıl çalışıyorlar. Pardon fotoğraf çekiyorlar… iyi de neden çekiyorlar…

Madem ki fotoğraf çekene ‘fotoğrafçı’ deniyor, O halde bu fotoğrafçıları da gruplara ayırmamız gerekiyor. Bence büyük bir kısmı yaşadığı anları ölümsüzleştirme(!) derdinde. Bu durum bence internet bağımlılığı gibi incelenmeli yani durum biraz vahim. İşi sosyolog/psikologlara havale edelim. Diğer bir grup öyle bir kare çekecek ki kimse çekmeden paylaşarak rekorlara imza atma hayalinde. Bazıları daha da ileri boyutlara taşıyarak fotoğraf çekmekle kalmayıp ‘go pro’larla saatlerce video çekiyorlar. Yani fotoğraf/video çekme bağımlılığı teknolojinin yeni tutku/hastalık alanı olmuş durumda.  

Bir grup ‘fotoğraf ciddi bir iş, kurslardan kurslara giderek bu iş öğrenilir’ diyor. Neden ‘profesyonel fotoğrafçı’ olmak için. (Yukarıdaki kategoriden ayrılmanın bir yolu…) Yani kavramlar girdi birbirine ‘fotoğrafçı- profesyonel fotoğrafçı-sanat fotoğrafçısı-basın fotoğrafçısı’ siz hangisindensiniz seçin gayri…
İyi de bir de her gösteri eylem yürüyüş ve hayatı çekenler var. Gayet ciddiler. Kendilerine alanlar bile yaratmış durumdalar. Bir çoğu basın fotoğrafçılarıyla boy ölçüşecek durumda. Hatta ciddi ciddi muhalif basına destek veriyorlar, hak arayışlarının görünürlüğünde, seslendirilmelerinde her mecrada kullanarak ciddi bir eksikliği bile dolduruyorlar. Bir nevi ‘fotoğraf aktivistleri’ diyebiliriz. Al bir yeni kavramsallaştırma daha... Bu gruptakiler çok yönlü fotoğrafın gücünü hissetmiş kimseler. İçinde yer aldıkları muhalif etkinliklerde ‘Aktivist fotoğrafçı’ olarak yer alıyorlar. Böylece söyleyecek sözlerini fotoğrafın diliyle de söylüyorlar. Özellikle ‘Gezi Direnişleri’nden sonra sayıları ülke genelinde bir hayli arttı. Kimler yok ki aralarında; doktorlar, öğretim görevlileri, işçiler, memurlar ve tabii öğrenciler… Toplumsal mücadeleye büyük destek veriyorlar. Bence bu grup önemli. Ekoloji sorunlarından işçi ölümlerine bırakın memleket derdini, dünya sorunlarının çözümünde mücadele araçları arasında fotoğrafla katkı koyuyorlar. Bir çok arkadaş kendine görev edinmiş çekiyor. Soruyorum çektiklerini ne yapıyorsun? ‘Hiççç sosyal medyada paylaşıyorum, bilgisayara atıyorum.’ Diyor.  Bazıları ‘Ben çekiyorum ama sizler gibi profesyonel değilim  ama çekiyorum işte makinem de profesyonel değil’ diyorlar…

Sorun herhalde biraz  ‘fotoğrafın işlevi’ noktasında ve yukarıda saydığım kavramların tartışılmasında yatıyor.

Bu gruptaki arkadaşların örgütlenmeleri önemli. Redfotoğraf grubu 2008 yılından bu yana bu alanın örgütlenmesinde uğraşıyor. Projeler ve etkinliklerle bu alanda üretilenlerin ilgili kurumlarla paylaşılmasını, görünürlüğün arttırılmasında gönüllü bir çalışma sergiliyor. 

Kurumların ilgi ve alakası tartışılabilir. Ama benden söylemesi böyle bir kültür gelişiyor. 
Şimdi sesleniyorum, sen ey her hafta cumartesi annelerini görüntüleyen, sen işçilerin direniş alanlarında çalışan, sen hes’lere, nükleere karşı doğaya ve yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesinde fotoğraf çeken arkadaşlar… Mesele yalnızca çekmek değil, aslolan paylaşmak ve çektiğimiz fotoğrafların işlevinin nasıl yerine getirileceği olduğunu düşünmek gerekiyor. Konuşalım, tartışalım ve pratikte de bir araya gelelim. Hayatın her alanı bizlerin konusu. Örgütlenmenin yollarını arayalım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...