15 Temmuz 2015 00:02

Cepteki dikdörtgen

Cepteki dikdörtgen

Fotoğraf: Envato

Paylaş

'Geometri ve insan’ anatomi başlığında ele alınabilir elbet. Ama geometrik şekillerden dikdörtgen yüzeylere bağımlıyızdır oldum olası. Evden kabire, yataktan dolaba, gecekondudan gökdelene hep göz önünde ve bir o kadar da yaşamın içindedir o. Oysa doğada dikdörtgen nadir olup denebilir ki bir insan icadıdır kendisi. Aynen mutsuzluk gibi…
Geometrik şekillerden dikdörtgene insan aklının binyıllardan gelen aşinalığı son yüzyılda daha da yaşamsal hale geldi. Cebe sığan küçük dikdörtgenler de diyebiliriz onlara: Kağıt para, kredi kartı, sigara, nüfus cüzdanı, ehliyet ve cep telefonları…  Aramızda bağımlılık ilişkisi olduğu reddedilebilir mi hiç? Ya da “başarı” bağlamında verdiği mesaj derdi azımsanabilir mi? Kredi kartlarının çokluğu, kağıt paranın tomarı, ilk fırsatta masa üstünde kullanıma ve gösterişe amade kılınmış en alasından cep telefonu ve sigara paketi ne anlama geliyor? “Başarı neredeyse biyolojik bir kavram haline, dolayısıyla en hasından bir başarılılık ırkçılığının temeli haline geldi” derken Alenka Zupancıc haksız mıydı?
Cebe sığan küçük dikdörtgenlerle insanın ilişkisi bağımlılık olduğu kadar bir rehin ilişkisidir aynı zamanda. Kapitalist sistem kredi kartı ile insanın geleceğini rehin alır. Grev kapıya dayandığında tereddüt ederiz; öyle ya kredi borçlarını ola ki işsiz kalırsak nasıl öderiz? Kredi kartları ile yakın geleceğimiz ipotek altındayken bunun anlamı daha fazla mesai ve ek iş yani yaşamdan izolasyon değil midir?
Cep telefonları da hem bağımlılık hem rehine ilişkisi üretiyor giderek. Biz bağlandıkça rehin alan sistemin ‘ar damarı’ daha bir çatlıyor. Daha geçen hafta yansıdı haberlere: “Gezi günlerinde polis bir genci darbedip işkence yapmak için cep telefonundan teknik takibe alarak ulaşmış.”
 “Sigara sağlığa zararlıdır” diyor tıp. Şimdi sorma zamanı: Ya kredi kartı ve cep telefonları?
İnsan yarattığı mekanlardan dış yaşama en dikdörtgeninden pencere açtı, kapı araladı bin yıllardır. Ve şimdi kendi bedeni ve ruhunu cep telefonu dahil cebe sığan cümle dikdörtgenlerle mimari bir objeye indirgemekle meşgul.
Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...