14 Temmuz 2015 00:52

NBA’de transfer sezonunun ‘niye’leri

NBA’de transfer sezonunun ‘niye’leri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

NBA, aksiyonu ve sözleşmelerdeki sıfırları bol bir transfer sezonuna sahne oluyor. İmzalanan anlaşmaları belli isimler üzerinden kategorileştirerek hızlıca geçmek mümkün.

* Ligin en heyecan verici genç yıldızı Anthony Davis, New Orleans Pelicans’la 5 yıllığına 145 milyon dolar karşılığında anlaştı. Yıllık ortalama 29 milyon doları bulan bu sözleşme (İlk yıl 26 milyon dolarla başlayacak) ligin şu andaki en yüklü sözleşmesi konumunda. Ancak bu unvanı çok uzun süre taşıyamayacak. Bu yazıda bu durumun ‘niye’sini anlatacağım.

* Basketbolun en büyük yıldızı kabul edilen LeBron James, Cleveland Cavaliers’la 1 yılı opsiyonlu 2 yıllık sözleşme yeniledi. James bu sözleşmeye göre önümüzdeki sezon 24 milyon dolar kazanacak ve yüzde 99.99 önümüzdeki yaz bir kez daha opsiyonunu kullanarak serbest kalacak. (‘Niye’si birazdan)
m NBA’de önemi hızla artan ‘3&D’ yani “Üç sayılık atışları yüksek isabetle kullanan ve iyi savunma yapan” oyunculardan DeMarre Carroll, 4 yıllığına 60 milyon dolar karşılığında Toronto Raptors’a geçti. Carroll gibi bir rol oyuncusunun yıllık 15 milyon dolar kazanacak olması şaşırtıcı gelebilir ancak Carroll bu yaz bunu dedirten tek ‘3&D’ oyuncusu değil. (‘Niye’si az sonra)

Oklahoma City Thunder’da başarılı bir dönem geçiren Enes Kanter’e Portland Trail Blazers, 4 yıllığına 70 milyon dolar kazanacağı bir sözleşme önerdi.  Bu paranın Kanter gibi savunma yapamayan ve pas veremeyen bir uzun için çok fazla olduğu iddia edilebilir. Oklahoma City Thunder, 2012 yazında, Kanter’den çok daha yüksek potansiyele sahip olan ve bugün ligin tozunu atan James Harden için yapamadığını yaparak Portland’ın teklifini karşılayacak ve Türkiyeli pivotu kadrosunda tutacak gibi görünüyor. 2012’de olmayanı 2015’te olur hale getirenin ‘Niye’sini anlatmaya koyulalım. 

NBA, Ekim 2014’te televizyon yayın hakları için ESPN ve Turner Sports’la 9 yıllığına 24 milyar dolar karşılığında anlaştı. Anlaşma imzalandığından beri herkes bu yazın enteresan bir yaz olacağını biliyordu.
2007’de imzalanan eski sözleşmeye göre ESPN ve Turner Sports, sezon başına NBA’e 930 milyon dolar öderken, yeni sözleşmede bu rakam 2.6 milyar dolara yükseliyor.

Yeni sözleşme 2016/17 sezonundan itibaren yürürlüğe girecek ancak etkileri kendisini şimdiden gösteriyor. Örneğin NBA’de her takım için eşit olan maaş bütçesi sınırı yüzde 11’lik rekor artışla 70 milyon dolara yükseldi. Tamamen yeni televizyon anlaşmasının etkisi olan bu büyük artış, 2016/17’de yeni bir rekora hazırlanıyor. 2016/17’de 90, 2017/18’de 108 milyon dolara çıkması beklenen maaş bütçesi, oyuncuların ücretlerinde dramatik bir yükselişin yaşanacağını garanti ediyor. Elbette bu, aynı zamanda 2017’de bir lokavta doğru gidildiğinin de habercisi.

Yeni maaş bütçesi, LeBron James gibi yıldızlar için maksimum kontratların 40 milyon dolarlara kadar çıkabilecek olması demek. Bu yüzden James, önümüzdeki sezon yüzde 99.9 sözleşmesindeki opsiyonu kullanacak ve serbest kalacak. James ve onun gibi 2016 yazında serbest kalacak oyuncuların imzalayacakları yeni büyük sözleşmeler, Anthony Davis’in şu anda zirveyi temsil eden yıllık 29 milyon dolarlık kontratını gölgede bırakacak. Ancak 22 yaşındaki Davis bunu çok da dert etmiyordur. Sakatlık yaşamazsa bu kontratı sona erdiğinde bir sonraki rekor sözleşmeye yine onun imza atması muhtemel.
Maaş bütçesinde öngörülen bu büyük artış, takımlar için bu sezonluk belli mali külfetleri daha karşılanabilir hale getiriyor. Bu yüzden 2012 yazında gelir vergisi ödememek için James Harden’a yapılan yıllık 15 milyon dolarlık sözleşmeyi karşılamayan Thunder, bu kez Enes Kanter’e yıllık 17 milyon dolar verecek gibi gözüküyor. Thunder’ın, bu sezonun ardından Kanter seviyesindeki oyuncular için bu rakamın normal hale geleceğini bildiği ve bir sezonluk külfeti karşılamaya değer gördüğü tahmin edilebilir bir şey.

Aynısı DeMarre Carroll tipi ‘3&D’ oyuncuları için de geçerli. Kazanmak için 2 önemli anahtarın savunma ve yüksek 3 sayı yüzdesi olduğu bir ligde hele ki bu ‘3&D’ oyuncusu, 2 metrenin üzerinde bir kısa forvetse (yani yeri geldiğinde 4 numaraya kaydırılabilecekse) böylesi oyuncular için şimdilik kulağa absürt gelen rakamlar ödemekte bir beis yok. Bu yüzden Wesley Matthews’ın 16, Khris Middleton’ın 14, Tobias Harris’in 16, Kyle Singer’ın 5, Danny Green’in 11, Iman Shumpert’ın yıllık 10 milyon dolarlık sözleşmelere imza atmış olması kimseyi şaşırtmadığı gibi bu yazın da trendi haline gelmiş durumda.

Dünya çapında televizyonların reytingleri düşerken ekrandaki canlı spor yayınları cazibesini artırmayı sürdürüyor. NBA’in yeni ve devasa televizyon yayın anlaşmasının etkilerini önümüzdeki dönemde farklı şekillerde hissetmeye devam edeceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...