03 Temmuz 2015 00:50

Kul hakkı, yetim hakkı mı dediniz?

Kul hakkı, yetim hakkı mı dediniz?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

“…Çiçekli dallara döndürdün öfkemizi
Artık ister dolu yağsın ömrümüze isterse kar.
Biz ki bildikten sonra sevmeyi
Bütün sabahlar acı renginde olsa ne çıkar?” Adnan Yücel 

 “Yetim hakkı, kul hakkı, insan hakkı… Tüm inançlarda kutsaldır. Ne var ki bu kutsallık muktedirler tarafından sürekli “Tek vatan-tek millet-tek bayrak… hatta tek din…” söylem ve eylemleriyle faşist, ötekileştirici zihniyetler tarafından çiğnenmekte. Bir çok insan hakkı ihlali yaşandığı ülkemizde son aylarda duyduğumuz gördüğümüz bir yüzleşme yaşanmakta. “Kamp Armen İade edilsin!” ya da “Kamp Armen geri verilsin!” İstekleri hak, hukuk ve adalet arayışında karşımızda duruyor. 

Tuzla’da Kamp Armen direnişi sürüyor. Kısaca özetlersek; Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfının Tuzla’daki tapulu malı Ermeni yetimhanesi Kamp Armen, tam 32 sene önce bilinçli bir devlet politikası ile gasbedilmiş, hiçbir yasal dayanağı olmadan vakfın elinden alınmış. 6 Mayıs 2015’te başlayan yıkım durdurularak başlatılan direniş kararlılıkla sürmekte. Kamp Armen’in devlet tarafından el konulma halinin sona erdirilmesi ve gerçek sahibi olan Ermeni halkına geri verilmesi için kampanyalar düzenlenmekte, direnişler yapılmakta. 

http://www.istanbulermenivakiflari.org sitesinden gelişmeleri aktarayım.

NASIL EL KONDU?

23 Şubat 1979’da Vakıflar Genel Müdürlüğü Kartal 3. Asliye Hukuk Hakimliğine başvurarak, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfının elindeki tapunun iptal edilmesini ve eski sahibine geri verilmesini istedi. Dört yıl süren davanın sonunda, mahkeme, kamp arazisinin vakfın elinden alınıp eski sahibine verilmesine karar verdi. Böylece, Sait Durmaz, 1962 yılında boş olarak sattığı araziyi, beş kuruş ödemeden, üstünde kurulu olan kamp tesisleriyle birlikte geri aldı. Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı, yıllar önce her türlü yasal işlemi yerine getirerek satın aldığı malı, sanki çalmış gibi, eski sahibine iade etmek zorunda bırakıldı.

25 YIL SONRA

Kampa el konması, Yargıtayın 1987’de yerel mahkeme kararını onaylaması ile tamamlanmış oldu. Eski sahibine dönen arazi, çok geçmeden başkalarına satıldı. Zaman içinde birkaç kez daha el değiştiren kamp, şu anda terk edilmiş ve harap bir vaziyettedir. Vakfın 2000’li yıllarda ve 27 Ağustos 2011 tarihli kararname kapsamında yaptığı iade başvurularının tümü reddedildi.”

Redfotoğraf’tan”KAMP ARMEN İADE EDİLSİN !” Fotoğraf Sergisi

Red Fotoğraf Grubu fotoğrafçılara çağrıda bulunarak Kamp Armen direnişlerinden ve etkinliklerinden çekilen fotoğraflardan oluşan bir fotoğraf sergisi oluşturdu. An itibariyle 27 fotoğrafçının 70 fotoğrafıyla sergi hazırlandı. Sürekli katılıma açık olan sergi, sorunun yaşandığı yerde “Kamp Armen-Tuzla’da” gerçekleştiriliyor. İlerleyen günlerde değişik mekan ve yerlerde sergileme sürdürülecek. 
Sergi açılış Tarihi: 4 Temmuz 2015- Cumartesi günü 
Yer: Kamp Armen – Tuzla

“KAMP ARMEN İADE EDİLSİN !” Fotoğraf Sergisine katılan Fotoğrafçılar;
Agop Ezgilioğlu, Arzu Aybat, Atilla Atala, Barış Paksoy, Baytekin Kara, Burcu Çatıker, Can Akarsu, Çetin Aydın, Damla Atak, Engin Çolakoğlu, Erdost Yıldırım, Fatmagül Mercan, Göksu Ildan, Güner Kaya, Kadri Kurt, Kürşat Kaplan, Mehmet Burak Zülfikar, Meral Çınar, Metin Ekinci, Özcan Soysal, Sakine Yıldıran Sinan Emre, Sultan Güner, Şakir Sağlam, Turgay Kartal, Yeşim Oğuz, Yusuf Aslan

DESTEK VERMEK İÇİN ULAŞIM : 

* Kadıköy-Kartal metrosu ile Kartal’a gelip, otobüs durakları çıkışından durağa varabilirsiniz.
* 130 ya da 130M Tuzla otobüslerine binerek (130A’ya binmeyin)
* Aydın Bakkal durağında inince biraz ilerde Kamp Armen tabelasını göreceksiniz.
* Bostancı’dan gelecek olanlar 133T otobüsüne binebilirler.) İçmeler köprüsüne gelen arkadaşlar, Tuzla-Pendik minibüsleriyle de Aydın Bakkal durağına ulaşabilirler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...