27 Haziran 2015 00:54

Kobanê çıkarması ve AKP’nin çırpınışları

Kobanê çıkarması ve AKP’nin çırpınışları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

7 Haziran seçimlerinde büyük bir darbe yiyerek iç ve dış planlarını uygulayamaz olması ve Girê Spi-Til Ebyad’ın IŞİD’ten temizlenmesi AKP’yi çılgına çevirmiştir.

25 Haziran sabahı Özgür Suriye Ordusu üniforması giymiş 70 kadar IŞİD çetesinin ‘desteklenerek’ birkaç koldan ve Türkiye’den Kobanê’ye giriş yaparak büyük bir katliam gerçekleştirmelerinin nedenini de burada aramak gerek.

Bu katliamın AKP’nin bölge ve iç politik hesaplarından bağımsız olmadığını düşünen sadece biz değiliz. Genel değerlendirmeler bu yöndedir.

Görünen o ki, Kobanê operasyonu ile AKP, koalisyon pazarlıklarının hırla gittiği bir zamanda IŞİD üzerinden yeni bir hamle yapmak, kendine Kürtler üzerinden alan açmak istemiştir.

Yerel kaynakların ve PYD yetkililerinin aktardıklarına ve yine onların değerlendirmelerine göre ÖSO üniformaları giymiş 70 kadar IŞİD çetesi mensubunun bir bölümü Kobanê’ye güneybatıdan araçlarla, bir kısmı ise Türkiye sınırından yaya olarak girmişlerdir.

Yani “düştü düşecek” denilen, ancak zafer kazanan Kobanê’ye, bir kez daha başkomutanının kim/ler olduğu ayan beyan ortada olan bir operasyon gerçekleştirilmiştir. 

AKP yetkililerinin ve onların temsilcisi gibi hareket eden vali ve kaymakamların söylediklerinin, gerçeği karartmaya yönelik demeçlerinin hiçbir kıymeti yoktur. Onlar, daha önceki tutumlarıyla, açığa çıkan onca olay ve IŞİD ile iç içe geçen ilişkilerinden dolayı inandırıcılığını hepten yitirmişlerdir. 

Başta Erdoğan olmak üzere, AKP’nin IŞİD’e ilişkin tutumu, Suriye, Irak ve Rojava’daki gelişmelere dair yaklaşımları bilinmektedir. Ve yine tüm dünyanın neredeyse mutabakat halinde olduğu gerçek, AKP’nin desteğini çektiği IŞİD’in sınır bölgelerinde bir gün bile yaşayamayacağıdır.

Til Abyad’ın IŞİD çetelerinden temizlenmesinden sonra panikleyen AKP’nin ve AKP yandaşlarının ve onların medyasının hep bir ağızdan “PYD IŞİD’ten daha tehlikeli” yönlü açıklama ve manşetleri boşuna değildi.

AKP ve elbette özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerde yaşanan yenilgiyi ve Til Ebyad’da IŞİD’in yenilgisini tersine çevirmenin peşindedir. Bunun için çırpınmakta, yol yordam aramaktadırlar. Kobanê’ye yönelik son intihar eylemi böylesi bir operasyonun sonucudur.

Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 75 Kobanêlinin AKP’nin ısrarla desteklediği IŞİD çeteleri tarafından katledilmesinin ve 150’yi aşkın yaralının sorumlusu bu politikalardır.  IŞİD çetelerinden 25 kişinin cesedinin belirlendiği de gelen bilgiler arasında.Diğer tarafta YPG-YPJ güçleriyle IŞİD çeteleri arasındaki çatışmalar hâlâ devam etmektedir. Kuşatılmış IŞİD çetelerinin sivilleri kalkan olarak kullandığı dört-beş noktadaki kuşatmanın neyle sonuçlanacağını tahmin etmek zor değil. IŞİD çeteleri yenileceklerdir. 

Evet, IŞİD çeteleri, Kobanê’ye yapılan bu saldırıyla bir intihar eylemi gerçekleştirmiştir. Ve parçaları yan yana koyup birleştirdiğimizde ortaya çıkan fotoğraf, eylemin AKP için, onun seçim sonrasındaki durumu, politikaları, aczi ve yeni koalisyon pazarlıklarına “yeni” alan açmak için düzenlenmiş olduğunu göstermektedir. Bu, fırsat yaratılması halinde TSK’nin de dahil edileceği bir operasyondu. Ancak bu aşaması da, onca bedelle bir kez daha püskürtülmüştür. AKP ve elbette esas olarak Erdoğan, MHP’yi yanına almak ve Kürtlere karşı yeni bir faşist cephe örmek için bu senaryonun işe yarayabileceğini de düşünmüş olmalı. Her ne kadar MHP’nin IŞİD’e karşıt bir söylemi olsa da, işin içine Kürt düşmanlığı girince, akan sular durur ve MHP’de AKP ile birlikte yeni senaryoların içinde yer alabilir!
Bilinmez değildir; AKP yeni koalisyonu MHP’yle kurmak istektedir. MHP ile kurulacak koalisyonda Kürtlere ve diğer halklara karşı tutumda yani inkar, şovenizm ve Türk-İslam sentezinde hızla ortaklaşabilirler. 

AKP, TÜSİAD, yerli ve uluslararası sermayenin bastırmasıyla içinde yer alacağı bir AKP-CHP koalisyonunun kendisi için daha da zayıflatıcı bir gidiş olacağını düşünmektedir. Yanına MHP’yi alarak, ona yüklü bir iktidar ve ikbal rüşveti sunarak kendi ajandasını bir süre daha işletmenin hesabı içinde olmak istemektedir. 

Ve dolayısıyla, koalisyonu MHP ile kurmak isteyen AKP Kürt meselesini içeride ve “dışarı”da “misakı milli” vs. konuları gündemleştirerek MHP’nin ayranını kabartmanın hesabına düşmüştür. Yeni Osmanlıcı hayaller ile Turan ülküsünü birleştirmek, MHP ile AKP’yi Türk-İslam Sentezinde bir araya getirmek için bir hamle yapmıştır. İçeride ve “dışarı”da Kürtlerle ne kadar çatışma ve savaş olursa, IŞİD ile Kürt halkı ve diğer halklar ne kadar çatışma halinde olursa, AKP’nin o denli etkili olabileceği düşünülmektedir.

Yaşanlardan ders çıkararak, iflas etmiş bu iç ve dış politikasından vazgeçmek yerine, hâlâ IŞİD’i destekleyerek yeni katliamcı senaryolar üzerinden çalışıyor olmasındaki esas neden/ler buralardadır.
Ancak nafile! AKP çırpındıkça batacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...