27 Haziran 2015 00:50

Irkçılığın izlerini oyunlardan silmeli mi?

Irkçılığın izlerini oyunlardan silmeli mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

17 Haziran’da ABD’deki Afrika kökenli Amerikalıların mücadelesinde tarihsel bir öneme sahip 199 yıllık bir kilisede ırkçı bir ABD’li, 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir katliam gerçekleştirdi. Söz konusu kilisenin kölelik karşıtı harekette, 60’ların özgürlük hareketlerinde ve son olarak da “siyah yaşamları önemlidir” hareketindeki rolü ve katliamın 35 afro-Amerikalının köleliğe karşı ayaklanacakları iddiası ile kurşuna dizilmelerinin 193. yıldönümünde gerçekleşmesi tepkilerin güçlenmesine yol açtı. Katliamdan bir sonraki gün bölgedeki bayrakların önemli bir kısmı yarıya indirildi. Ancak Güney Carolina Konfederasyon Anıtı’nda yer alan konfederasyon bayrağının yarıya indirilmemesi Amerikan İç Savaşında ırkçılığın ve köleciliğin sembolü olan konfederasyon bayrağının  merkezinde olduğu yeni bir tartışma başlattı. Amazon ve eBuy konfederasyon bayrağı ile alakalı ürünlerin kendileri üzerinden satışını yasakladı. Google alışveriş sorgularından konfederasyon bayrağı içeren sayfaları çıkartmaya başladı. Apple da App Store’dan konfederasyon bayrağını içeren uygulama ve oyunları kaldırıyor. 

Konfederasyon bayrağı gibi tarihin çöplüğüne atılması gereken ırkçı, köleci fikirleri temsil eden, savunan, propagandasını yapan objelerden kurtulmak elbette iyidir. Bu ırkçılık propagandası yapan oyunlar için de geçerli. Ancak Apple bu işi bir adım daha ileri götürmüş durumda. Oyun ya da uygulama ırkçılık, kölecilik ya da konfederasyon propagandası yapmasa dahi salt Amerikan İç Savaşı temalı olduğu için App Store’dan kaldırılabilir. 

Ne kadar uğraşırsak uğraşalım, izlerini ne kadar silersek silelim, insanlık tarihinin o karanlık sayfaları hiç yaşanmamış gibi sayılamayacak. Aynı karanlığın bir daha yaşanmasını engellemek için bu karanlık sayfaları doğru bi şekilde anlatmak gerekir. Oyunlar da tarihi kitaplar ve filmler gibi bunu anlatmanın araçları olabilir. Ancak Apple’ın eğer içinde konfederasyon bayrağı varsa at çöpe mantığı ile böyle bir şeyi gerçekleştirmek mümkün değil. Bir an için Nazi faşizmini anlatmadan halkların faşizme karşı zaferini anlatmaya çalıştığınızı düşünün. Böyle bir anlatma çabası sadece halkların zaferinin değerini yitirmesine yol açacaktır. Amerikan İç Savaşında ırkçılığın ve köleciliğin sembolü olan konfederasyon bayrağını ve konfederasyonu anlatmamak ya da eksik anlatmak da ırkçılıkla mücadelenin değer yitirmesinden başka bir şeye yol açmayacaktır. 

Apple’a son bir soru ile yazıyı noktalayalım: Konfederasyon bayrağından sonra sıra Nazi bayrağına ve dolayısıyla 2. Dünya Savaşı temalı oyun ve uygulamalara da gelecek mi?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...