13 Haziran 2015 00:50

Web’in yirmi yıllık tuğlası

Web’in yirmi yıllık tuğlası

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Web’in bugün bildiğimiz şekline gelmesini sağlayan en önemli araçlardan biri olan PHP 20 yaşına girdi. Rasmus Lerdorf, PHP’yi 1995’te kendi kişisel sayfasını hazırlamak için geliştirip yayınladığında herhalde 20 yıl sonra web sunucuların yüzde sekseninin PHP kullanacağını hayal bile etmemişti. 
95’te yayınlanan ilk PHP sürümü, döneminde fazlasıyla statik olan HTML sayfaları biraz olsun dinamikleştirebilecek mSQL veritabanı erişimi ve form işleme gibi fonksiyonlar sunuyordu. Başta veritabanı erişimi olmak üzere bu basit fonksiyonlar web geliştiricilerin ilgisini hızla çekmeyi başardı. PHP’nin ikinci sürümüne gelindiğinde artık sadece mSQL veritabanlarını değil, PostgreSQL, Sybase, MySQL ve Oracle veritabanlarını kullanmak, GD kütüphanesi aracılığı ile dinamik olarak GIF’ler yaratmak mümkün hale gelmişti. Üçüncü ve dördüncüsürümlerde bir çok hata ve tutarsızlık giderildi. Bütün bu süreçte yeni fonksiyonlar PHP’ye eklenmeye devam ediyordu. PHP’nin beşinci sürümü ile gelen  geliştirilmiş obje tabanlı programala fonksiyonları ve veri objelerine erişim için genelleştirilmiş PDO gibi eklentiler PHP’yi daha da güçlü kıldı.

PHP’yi bu kadar popüler kılan sadece getirdiği ciddi esneklik değil. PHP’de kod geliştirme pek çok programala/betik diline göre çok daha kolay ve hızlı. Elbette bu hız ve PHP’nin bir programla dili olarak kurgulanmamış olması çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Ancak bu sorunlar PHP’nin olanakları ve PHP ile yapılabilecekler dikkate alındığında en fazla devede kulak kalıyor. 

Geliştirme sürecinde PHP 6 çeşitli sebeplerle terk edilmiş ve PHP 5.4 ile yola devam edilmişti. Şimdi Web’in bu yirmi yıllık tuğlasının yedinci sürümünün çıkışının arifesindeyiz. PHP 7’nin alpha sürümleri daha güçlü ve daha da hızlı bir PHP’ye işaret ediyor. PHP, ilk yirmi yılında Web’in göz alıcı gelişme hızına ve sürekli artan ihtiyaçlarına cevap verebilmeyi fazlasıyla başardı. Daha yıllarca da bunu başarmaya devam edecek gibi görünüyor. 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...