05 Haziran 2015 00:50

Bayrakla imtihan

Bayrakla imtihan

Fotoğraf: Envato

Paylaş

HDP mitinglerinde Türkiye bayrağı gözükmeye başladığından bu yana tartışmalar da boy gösterdi. Bu fotoğrafları çekerken yazıyı yazmaya başlamıştım. Facebook’tan  paylaşınca çeşitli kesimlerden olumlu ve olumsuz yorumlar geldi. Bayrak mevzu olunca zorunlu olarak vatan, millet kavramlarının da iç içe geçmesi gerekiyor ki mesele açıklanabilsin. 

Anne tarafından Karadenizli, baba tarafından laz bir Türkiye vatandaşı olarak “Ortak vatan, demokratik cumhuriyet, eşitlik ve adalet” meselesinin ya da ilkelerinin hayata geçirilmesi için yıllardır mücadele eden bir fotoğrafçı/gazeteciyim. Kürtlerin, dahası ezilen tüm ulusların sorunlarının sorun olmaktan çıktığı zamana kadar da ezilen, yok sayılan, halkların haklarını alıncaya kadar sürecek bir yolculuğun yolcusu olduğumu biliyorum.

Şimdi mevzuya gelince; kaçak ev mi yapılacak? Dik inşaatın tepesine bir TÜRK bayrağı. Zam zulüm işkence mi yapılacak TÜRK bayrağını kullan. Halkları halklara mı düşüreceksin? Aç hemen TÜRK bayrağını. Kentsel dönüşüm diyerek rantsal bölüşüm mü yapılacak? Dünyanın en büyük TÜRK bayrağını dik ülkenin tepelerine, dağlarına. Kısaca her türlü pisliği, dolandırıcılığın yolsuzluğun üstüne ört TÜRK bayrağını. Dahası TÜRKİYE bayrağının bir silah olarak kullanıldığı bir ülkede bırakın Kürt olmayı Türk olarak sen ne kadar rahattın kardeşim? Ben değildim, değilim. Örneklere girmek istemiyorum ama tarihine bak Türk kardeşim. Bugüne kadar canlarını kurtarmak isteyen Rum, Ermeni, Kürt halkı evlerine, işyerlerine saldırılmasın diye kapılarına pencerelerine bile zorunlu olarak TÜRK  bayrağı asmalarını içine sindirebildin mi? Ben sindiremedim. “Türkçe konuş! Çok konuş, ya sev ya terk et, tekçi zihniyetli iktidarların yönetiminde TÜRKİYE bayrağı ne kadar hakiki anlamında ve içeriğinde kullanıldı? Bir düşün… 
Her devlet sembollerle kendini ifade eder. Bayrak ve marşları bu sembollerin başında gelenlerdir. Değişik halklar birlikte, ortak bir vatan üzerinde yaşayabilir. Ya da ayrılıp kendi devletini kurma hakkına sahiptir. Çok uluslu bir toplumda tek ulusun sembolü ve diğer ulusların da biat etmesi gereken bir TÜRK bayrağı olarak algılatılan bayrak, ne kadar özgür ve seni ne kadar temsil ediyordu. 

Kürt halkı yıllardır haklarını alma mücadelesi vermiş (Ve hâlâ vermeye devam ediyor) HDP bu mücadelenin geldiği noktada toparlayıcı olmuş, nasıl bir Türkiye ve nasıl bir yönetimin sorgulanmasını gerçekleştirmiştir. Demokratik özerklik bir projedir. Yalnızca Türkiye Kürdistan’ında değil tüm Türkiye için bir projedir. Buradan bakılınca ortak vatanın ortak bir bayrağı olur. Bu da TÜRK değil, TÜRKİYE bayrağı olarak ortaklaştırılabilir. Yukarıda bahsettiğim olumsuz yanlarından temizlenmiş bir bayrağı yeniden dalgalandırmanın önünü açmak seni mutlu etmez mi Türk/Kürt kardeşler? Beni eder. 

Şovenist ve gerici iktidarlar TÜRK bayrağı yerine TÜRKİYE bayrağının almasından neden korkar? Ellerinden önemli bir saldırı silahı alınmaya başlanmıştır. Bayrak sallayarak ağızlarından köpük saçarak baskı kuracakları bir silahı ve argümanı kaybetmenin sıkıntısı Kürt halkına saldırmalarına yol açmaktadır. Halkları artık onlar bayrağı sevmez, bayrak inmez vs. hamasi nutuklarla cümle kuramayacakları bir duruma düşürmüştür. 

Evet beğenelim beğenmeyelim Kürt halk mücadelesi Türk halkını da kurtarmaktadır. Bayrağı gerçek içerik ve anlamına kavuşturmakta, yani TÜRK bayrağını, TÜRKİYE bayrağı yaparak bayrağın özgürlüğüne kavuşmasını da sağlamaya başlamışlardır. 

Son olarak; HDP bayrakla imtihandan başarıyla çıkmıştır. Eğer yeni bir Türkiye’de uyanmak istiyorsan, “Büyük İnsanlık” felsefesi hayat bulsun diyorsan, İki gün sonra seçimler var. Bu başarıların ve hesapların sorulmasını istiyorsan ilk yapacağın şey HDP’ye oy vermekten geçiyor…  

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa