04 Haziran 2015 01:00

Geri sayım

Geri sayım

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Pazar günü Türkiye, tarihinin en önemli seçimlerinden birini yapacak. Daha seçim  yapılmadan seçim sandıklarının güvenliği kaygı uyandırıyor. Önceki seçimlerde özellikle kırsal kesimlerdeki sandıklardan çıkan blok oylar, köyün ileri geleninin tüm köy adına oy kullandığı haberleri, sandık sonuçlarının toplanması ve merkeze iletilmesi sırasında işin içine giren virüsler, kesilen elektrikler önümüzdeki seçimde de benzer vukuatların olabileceğini düşündürüyor. Sadece biz değil tüm dünya seçim güvenliği için kaygılarını şimdiden açıkladı. İktidar partisi dışındaki partiler sandık koruma yöntemleri bile geliştirdi. Ana muhalefet elektrik kesilmesi durumunda “Sandığın üstüne oturma” yöntemi belirledi. Elektrik kesilme işi özellikle Güneydoğu’da çok yaygın. Şimdiden alıştırma kesintileri uygulanıyor. Diğer partiler dayak yemeyi dahi göze alarak sandık başlarından ayrılmayacak. Sandık sayım sonuçlarının yazıldığı kağıtlardaki bilgiler bilgisayara girerken tuşlarda kayan parmaklar dahil her şey göz altında olacak. 15’lerin 150, 450’lerin 45 olarak yazılması önlenecek.
Bu seçim diğerlerinden farklı. Bir tarafta ne olursa olsun iktidarda kalmak isteyenler var. Bu amaç uğruna önlerine kim çıkarsa, vatana ihanet dahil, her şekilde suçlamaya, bastırmaya kararlılar. Bunun için düzenledikleri paralel mitinglerde kadınları, çocukları, büyükleri, küçükleri, tüm muhalifleri azarlıyorlar, ağızlarına geleni söylüyorlar. Hem savcı, hem polis, hem hakim, hem gardiyan olmuş, avazları çıktığı kadar panik içinde bağırıyorlar. Devlet gücü ile her şeyi yapmaya hazırlar.
Türkiye’nin sağ iktidarlara mahkum on yıllarının sona erdirilmesi, emekten, halktan yana bir iktidarın iş başına gelmesi için bu seçim önemli bir imkan. “Ben halkım” diyen herkesin esasen bu seçimlerde köyümüze imam değil, soframıza ekmek, işsiz çocuğumuza, gencimize iş, işçimize, emeklimize insanca yaşayacağı ücret, düşünene özgürce konuşma hakkı seçtiğimizi bilmesi gerekiyor. Aslında kimsenin gücünün kendiliğinden gelmediğini, o gücü halkın oylarıyla verdiğini, istediği zaman geri alabileceğini bilmeleri gerekiyor. Unutmayalım, bu ülke darbeci diktatörler gördü. Seçilerek büyük güçler elde eden muktedirler gördü. İsimleri sokaklara, caddelere, meydanlara, okullara verildi. Ve aynı halk aynı adamları oylarıyla tarihin çöplüğüne attı.
Bu seçim önemli. Emekten yana bir iktidar mümkün. Yeter ki emekçiler, emekliler, gençler, kadınlar, ihtiyarlar dünya yaşamlarını güzelleştirecek, ülke kaynaklarını eşit bölüştürecek politikalar üretecek, kendinden olanlara oy versinler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...