30 Mayıs 2015 00:50

Yeni kuşak Android: M

Yeni kuşak Android: M

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Google’ın geliştirici etkinliği I/O 2015’te duyurulan en önemli ürün Android işletim sisteminin bir sonraki nesli olan Android M idi. Pek çok yenilikle birlikte gelecek olan Android M, kendinden önceki sürümlerin irili ufaklı pek çok sıkıntısından kurtulmuş. İşletim sisteminin derinliklerinde yapılan binlerce hata düzeltmesi ile öncellerinden daha kararlı hale getirilen Android M’in batarya ve bellek kullanımı açısından da öncellerinden daha verimli olacağı iddia ediliyor. Android M’nin Doze adlı batarya tasarruf sistemi cihazınızı bir süre kullanmadığınızda arka plan uygulamalarının önemini bir kısmını ve o anda kullanımda olmayan donanımları kapatıp cihazı asgari güç harcayacak hale getiriyor. Doze’un Android cihazlarınin bekleme süresini iki kata yakın uzatacağı tahmin ediliyor.

Bildiğiniz üzere her marka kendi grafik arayüzünü inşa ettiğinden markadan markaya Android’in arayüzü değişiklikler gösteriyor. Tasarımında kullanım kolaylığı ve kararlılığı temel alan Android M bu durumu değiştirmeye aday. Parmak izi desteği standartlaştırılmış bir uygulama programlama arayüzü (API) ile tüm uygulamalara sunulacak. Böylece uygulamalar parmak izi tarayıcısına sahip cihazlarda bu özelliği daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde kullanabilecek.

Android M’deki en önemli yeniliklerden biri uygulama izinleri üzerindeki kullanıcı kontrolünün arttırılması. Şu anda uygulamaların izinleri toplu bir paket olarak geliyor ve eğer uygulamayı kurmak istiyorsanız bu izinlerin hepsini birden kabul etmek zorunda kalıyorsunuz. Eğer cihazınızı rootladıysanız gizliliğinizi ihlal edecek, konumunuza ve rehberinize erişim gibi izinleri engellemenizi sağlayan Privacy Guard gibi uygulamalar var. İzinler üzerindeki kullanıcı kontrolünün arttırılması ile rootlamaya ya da ayrıca harici bir uygulamaya ihtiyaç duymadan bir uygulamaya istediğiniz izinleri verip istemediklerinizi vermemeniz kolayca mümkün hale geliyor. 

USB-C desteği ile cihazların daha hızlı şarj olması, bağlantıların ilgili uygulamaya yönlendirilmesi gibi özellikleri ile 2015’in üçüncü çeyreğinde final sürümü yayınlanacak olan Android M’i şimdiden merakla bekliyoruz.

Google, 'Android M' ve 'Android Pay'i tanıttı

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...