28 Mayıs 2015 01:00

Yasa tanımazlık

Yasa tanımazlık

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu satırları yazarken, sosyal medyada “HDP’ye miting izni çıktı” haberleri dolaşıyordu. 30 Mayıs günü HDP İstanbul Kazlıçeşme’de “Büyük İnsanlık” adını verdiği bir seçim mitingi yapacaktı. Daha sonra, aynı gün, aynı saatte Cumhurbaşkanının Yenikapı’da miting yapmak istediği öğrenildi. Cumhurbaşkanı “İstanbul’un Fethi Törenlerini” 29 Mayıs’tan 30 Mayıs’a taşımıştı. “İstanbul’un Fethi Gösterilerini” seçimler için kullanmak istiyordu. Yine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve devlet parası ile bir seçim gösterisi yapılacaktı. Cuma günü iş günü olduğu için gösteriyi cumartesiye bıraktılar. Yenikapı mitingine kadar HDP’nin Kazlıçeşme mitingi konusunda bir problem yokken, birden seçim kurulu ve İstanbul Valisi HDP’nin Kazlıçeşme’de miting yapamayacağını açıkladılar.
Benzer bir durum Adana’da da yaşandı. Bir miting için Vatan Partisine verilen Uğur Mumcu Meydanı, aynı meydanda Cumhurbaşkanının miting yapmak istemesi nedeniyle Vatan Partisinden alındı.
HDP’nin Kazlıçeşme mitingini yasaklamanın gerekçesi olarak, Kazlıçeşme’nin miting alanı olmadığını açıkladı İstanbul Valisi. Fakat, bir ay önce 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmak istenmesi durumunda hem İstanbul Valisi, hem Cumhurbaşkanı, hem İçişleri Bakanı Taksim’in miting meydanı olmadığını, isteyenlerin Kazlıçeşme’de miting yapabileceğini açıkladılar.
HDP mitinginin yasaklanması, büyük tepki toplarken, bu yasağın HDP’yi güçlendireceğini düşünen AKP kurmayları birden soruna çözüm buldular. Cumhurbaşkanı’nın katılacağı AKP mitingi Yenikapı’da 30 Mayıs günü saat 13.00’te yapılacak, HDP’nin Kazlıçeşme mitingi ise aynı gün saat 15.00’de yapılacaktı.
Her şey hallolmuş gibi görünüyordu.
Ama, gerçekten halloldu mu?
İstanbul Valisi’nin Kazlıçeşme’nin miting meydanı olmaması nedeniyle açıkladığı yasak ne oldu? Kazlıçeşme Meydanı birden miting meydanı mı oluverdi? Yoksa, Kazlıçeşme Meydanı eskiden de miting meydanı idi de Vali AKP’nin emir ve talimatı ile mi o yasağı getirdi? Ya da Kazlıçeşme Meydanı hâlâ miting meydanı değil de, yine AKP’nin emir ve talimatı ile Vali bir gecede yasağı kaldırdı mı?
Her iki durumda da yasa tanımazlık, keyfilik var.
Türkiye yasalarla değil de, AKP Hükümetinin ya da Cumhurbaşkanının emir ve talimatları ile mi yönetiliyor? 1876 öncesine mi döndük?
Görevleri yasa tanımazlığa karşı mücadele etmek olanlar anlaşılıyor ki, küçük çıkarlar uğruna görevlerini yapmıyorlar. Ya da korkuyorlar.
O zaman, yasalara uyulmasını sağlamak da işçi ve emekçilere düşüyor.
Mevcut yasaları değiştirmek istiyoruz. Bu yasaların gerici, patronlardan yana olduğunu düşünüyoruz ama gerici ve patronlardan yana bir iktidarın uyguladığı keyfilik en kötü yasadan da kötü.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...