18 Mayıs 2015 23:20

Ayrımcılık sonucu sözleşmeyi feshedebilirsiniz

Ayrımcılık sonucu sözleşmeyi feshedebilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: 8 yıldır bir firmada çalışmaktayım. 2015 sonu itibari ile 3 bin 600 günüm dolacağından tazminatımı alarak işten ayrılacağımı öğrenen işverenim 2015 ocak zammını şahsıma yapmadı. 8 yıldır her yıl aldığım yıllık zammı, işyerinde benimle çalışan arkadaşlarıma yapılmış olmasına rağmen bana yapılmaması iş akdimi tek taraflı (bütün haklarımı alarak) fesih hakkı doğurur mu? Bütün haklarımı alarak iş akdimi tek taraflı feshetmek için nasıl bir yol izlemeliyim? Örneğin iş akdi feshini noterden onaylı olarak gönderip ihbar kullanmadan işten ayrılabilir miyim? Teşekkürler.

CEVAP: İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenli olarak feshetme koşulları İş Kanunu’nun 24. maddesinde sayılmaktadır. Bu fesih hallerinin haklı nedenler olması durumunda işçi, diğer yasal şartlarının olması durumunda kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bu şartlar ayrıca uygulamada Yargıtay tarafından işçi lehine yorumlanarak da mahkeme kararları ile de düzenlenmiştir. Örneğin, ücretin ödenmemesinin yanında fazla mesai ücretinin ödenmemesi, sigorta primlerinin yatırılmaması gibi nedenler de işçi açısından haklı nedenle fesih koşulu olarak belirtilmiştir.
Ancak, uygulamada Yargıtay, iş sözleşmesinin işçi tarafından ücretine zam yapılmaması sebebi ile yaptığı fesihleri haklı bir neden olarak kabul etmemekte ve kıdem tazminatı taleplerini reddetmektedir. (Yargıtay 9. HD, 03.10.2003 Tarih, 2003/ 3506 E, 2003/ 16024 K)
Yine yüksek mahkeme vermiş olduğu bir kararında, “Üç yıldır iş sözleşmesinden ya da iş sözleşmesinin eki niteliğindeki bir düzenlemeden kaynaklanan zammın bir süre uygulanmamış olmasının onu, işyeri uygulaması haline getirmediğine hükmeden Yargıtay 9. HD, 20.02. 2008 Tarih, 2007/ 9794 E ve 2008/ 1303 K sayılı kararında, “İşyerinde uygulanmakta olan personel yönetmeliği iş sözleşmesi eki niteliğindedir. Personel yönetmeliğinin değiştiği ve bu değişikliğin işçiye bildirildiği konusunda herhangi bir bilgi dosya içerisinde bulunmamaktadır. Ücret zammının 3 yıllık süreç içinde ödenmemesi adı geçen yönetmelik dikkate alındığında iş şartı haline gelmez” şeklinde görüş belirtmiştir.
Ancak, işyerinizde ücrete yapılan zamlarla ilgili olarak ayrımcılık doğuran bir uygulama söz konusu ise, bu durumda işçinin bu nedenle iş sözleşmesinin feshini haklı neden olarak kabul etmiştir. Sorunuzda bu durum oldukça açıktır. 8 yıldır ödenen bir zammın işyerinde çalışan herkese ödenmesi ve sadece size ödenmemesi açıkça ayrımcılık yasağının ihlalidir ve bu durumda iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkınız bulunmaktadır. Bu durum, ayrıca, işyerinde ayrımcılık yasağına ve işverenin eşit işlem ilkesinin ihlalini doğurduğu için İş Kanununun 5. maddesi gereği işçiye ayrımcılık tazminatı ödenmesinin koşullarını da oluşturmaktadır.
Yargıtay, konu ile ilgili verdiği emsal kararlarında, “İşyerinde çalışan işçilere nisan 2003 tarihinde ... TL zam yapıldığı halde, davacı işçiye verim düşüklüğünden söz edilerek bu ücret artışının ....TL olarak uygulandığı anlaşılmaktadır. Davacı işçinin verimsiz çalıştığına dair işverence yapılmış bir tespit bulunmamaktadır. İşverenin gerekçesiz olarak davacıya emsallerinden daha az ücret artışı yapması, işçiye iş sözleşmesini haklı olarak fesih imkanı vermektedir.” Şeklinde görüş bildirmiştir. (Yargıtay 9. HD, 05.04.2005 Tarih, 2005/ 9518 E, 2005/ 12140 K).
İş sözleşmenizi noterden göndereceğiniz fesih nedeni açık ve anlaşılır bir şekilde yazılı olduğu bir ihtarname ile feshedebilirsiniz. Ancak, işçi açısından, iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi durumunda ihbar tazminatı hakkı bulunmamaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...