12 Mayıs 2015 01:00

Babalık izni hakkınız var

Babalık izni hakkınız var

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Kurumsal olmayan özel bir şirkette teknik personel olarak çalışıyorum. Eşim hamile ve kısa bir süre sonra doğum yapacak. Torba yasada çıkan yeni kanuna göre babalara 5 gün ücretli doğum izni görünüyor. Fakat bunu insan kaynaklarına sorduğumda “Bizde öyle bir izin durumu yok, yıllık izninizden keseriz” gibi bir cevap aldım. 9 yıldır bu şirkette çalışıyorum. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsam ne gibi bir yol izlemem gerekiyor. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: Memur olarak çalışanlara eşinin doğum yapması halinde on gün babalık izni verilmesi yasalarda yerini daha önce almıştı. Ancak, aynı durum işçiler açısından veya eski SSK’li çalışanlar ve şimdiki 5550 sayılı Kanun’un ifadesi ile 4a’lı çalışanlar açısından ise böyle bir düzenleme yoktu.
Ancak, İş Kanunu’na yeni getirilen bir düzenleme ile işçiler açısından da babalık izni yasal hale getirilmiştir. 04.04.2015 tarihinde yapılan yeni düzenleme ile 4857 sayılı İş Kanunu’na getirilen “Mazeret izni” başlıklı ek madde 2 ile bu düzenleme yer almıştır. Buna göre daha önce yer alan düzenleme olan, “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün” olan mazeret iznine ek olarak “Eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir” hükmü eklenmiştir.
Maddenin ikinci fıkrasında da, işçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar ücretli izin verileceği de yeni düzenleme olarak eklenmiştir.
Bu açık kanun hükmü karşısında işyerinizden babalık izin hakkınızı kullanabilmenin yasal dayanağının bulunduğunu, kanuna karşı bir düzenleme yapamayacaklarını belirterek izin talebinizde bulunabilirsiniz. İzin verilmemesi durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bölge müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...