09 Mayıs 2015 01:00

Metal işçileri kazanacak!

Metal işçileri kazanacak!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Metal işçilerinin Bursa’da başlattıkları mücadele tüm metal işçilerini sarıp sarmalamış görünüyor.
Türk Metal’in, MESS’le imzaladığı grup sözleşmesini, ‘satış sözleşmesi’ olarak değerlendiren işçiler sözleşmeyi yırmakla yetinmeyip, sendikayla tarihi bir hesaplaşmaya girdiler.
Renault’da yakılan mücadele ateşi Tofaş’a, oradan Coşkunöz’e sıçradı.
Mücadele güç kazanarak, dalga dalga yayılıyor.
Başta Renault işçisi olmak üzere, TOFAŞ, Coşkunöz, Mako, Valeo, Bosch, Ototrim, SKT, Delphi, Farba gibi işyerlerinde süren mücadele genişleyerek devam ediyor. E-devlet sistemi üzerinden başlayan Türk Metal’den istifalar, giderek dilekçelere dökülüyor ve işçiler daha açık bir tutum alarak meydana çıkıyorlar.
Farba işçilerinin alana çıkarak haykırdıkları ‘Satılmış sendika istemiyoruz’ sloganı sadece mevcut durumu ifade etmek için dile getirilmiyor, aynı zamanda tüm sendikalara bir mesaj içeriyor.
İşçilerin ‘ihanet sözleşmesi’ olarak da isimlendirdikleri grup sözleşmesi parçalanıp atılacak görünüyor. Renault işçileri bunu başarabileceklerini gösterdiler. Bununla da kalmayacaklarını, bu sendikadan istifa ederek onu, ‘insan kaynakları’ haline geldiği patronlarla baş başa bırakmakta kararlı olduklarını da gösteriyorlar. Patronlarla sözleşme masasına oturup en azından Bosch’taki sözleşmeyi imzalayabileceklerini de görüyorlar.
Toplu istifa günleri belirleyen işçilerin öfkesinin saman alevi gibi gelip geçici olacağını düşünerek pusuda bekleyen sendika ağaları ve patronların yeni oyun hesapları sürse de işçiler, derinden gelen öfkeyle sınırlı kalmayarak, daha örgütlü bir tutum alacaklarını bilinçle hareket edeceklerini ortaya koyuyorlar.
Metal işçileri, “Biz işçiyiz, ne patronun ne de sendikanın kölesiyiz” diyor.
Yıllardır sırtlarına yapışmış kan emici kenelerden kurtuluş çabaları, şimdi daha güçlü bir mücadeleye dönüşmüş bulunuyor.
“Biz işçiyiz, istersek sözleşme bozar, yeni sözleşme imzalarız” deme noktasına gelen işçiler büyük bir ilerleme kaydetti. Bu yeni bir gelişmedir ve böyle devam ettirilebilirse, Türk Metal’e karşı biriken öfke yeni bir sendikal mücadele ve sınıf tavrı olarak hayat bulabilecektir.
Bursa işçisi yeni bir çığır açabilir!
Türk Metal Sendikası’nın MESS’le imzaladığı satış sözleşmesinden bu yana artan tepkilerin, birikerek mayalandığı ve zamanında dile getirildiği Bursa’da kısa süre içinde yaşananlar bunu gösteriyor.
Bosch’ta imzalanan sözleşmenin MESS ile diğer patronlar arasında imzalanan grup sözleşmesinden daha ileri hakları garanti altına alması bardağı taşıran son damla oldu ve marttan bu yana süren iç tartışmalar, huzursuzluklar, tartışmalar ve arayışlar şimdi artık başka bir aşamaya yükselmiş bulunuyor.
Artık yeni bir durum var!
Birleşik Metal Sendikasının grev kararının işçiler içinde yarattığı heyecanın, grevin yasaklanması ve arkasından yaşanan süreçle sönümlenmesi süreci başka bir aşamaya evrildi. İçe dönen işçiler şimdi yeni bir çıkış yolu buldular ve oradan ilerleyeceklerdir.
Elbette metal işçisi bir mücadele geleneğine sahiptir. İlk defa meydana çıkmıyor!
1998 işçi direnişleri önemli bir hafızadır.
Her ayağa kalktığında ses getirmiş olan metal işçileri, defalarca hem patronları hem de onların iş birlikçisi durumundaki sarı sendikayı titretmiştir.
Ancak bu defa içerik, kapsam ve sonuç alma kararlığı daha ileri düzeyde.
Bursa metal işçilerinin mücadelesinden çıkarabildiğimiz, işçilerin her şeyden önce “Satılmış sendika istemiyoruz” diyerek harekete geçtikleridir.  
Henüz Bursa merkezli olmakla birlikte, biriken öfkenin giderek yeni bir boyut kazanacağını gösteren bir çok emare var. Beylikdüzü Arçelik’te başlayan ve yüzlerce işçiyi bulan istifalar, Gebze’deki yeni gelişmeler de buna işaret ediyor.
Gebze’de biriken öfkenin henüz patlama düzeyinde olmamakla birlikte, için için biriktiği ve daha güçlü eylemlere dönüşeceği beklenmektedir.
Trakya, Çerkezköy, Eskişehir, Kayseri, İskenderun, İzmir gibi metal ağırlıklı bölgelerde özellikle Türk Metal üyesi işçiler içinde biriken öfkenin kısa süre içinde istifa patlamalarına dönüşmeyeceğini kimse söyleyemez!
İşçi sınıf ve tüm emekçiler metal işçileriyle dayanışma içinde olursa, sınıf yeni bir hamle yapmış olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...