05 Mayıs 2015 00:39

Kısa Cavs, uzun Bulls'tan...

Kısa Cavs, uzun Bulls'tan...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

NBA Play-Off mücadelesinde ilk turu geride bıraktık. Fazla sürpriz barındırmayan ilk tur serilerine dair bu sayfada daha önce yaptığımız “Kim kazanır” tahminlerinin hepsi tuttu. Zaten genel eğilime göre ters köşe yapması beklenen iki seri vardı: Los Angeles Clippers- San Antonio Spurs ve Toronto Raptors-Washington Wizards. “4-3 Clippers” ve “4-3 Wizards” dediğimiz bu serilerde Clippers tam da beklendiği gibi işi 7. maçta bitirirken Wizards, Raptors’u süpürdü. Aslında başkent temsilcisinin Kanadalıları çok daha rahat geçebileceğini tahmin etmiş olmamız gerektiğini serinin ilk maçından gördük.
Konferans yarı finallerinin ise tahmin açısından çok daha zorlu bir platform olduğunu en baştan söylememiz gerekiyor. Maçlar Pazar günü başladı ve bu yazının birazdan odak noktasını kaydıracağı Cleveland Cavaliers-Chicago Bulls serisinin ilk maçı da siz bu satırları okurken oynanmış olacak.
Pazar maçlarında MVP Stephen Curry’nin takımı Golden State Warriors, Memphis Grizzlies’i rahat geçerken Warriors’ın seri boyunca bu performansını sürdürmesi bekleniyor. Mike Conley Jr.’ın yokluğunda Memphis en fazla 1 maç kazanabilir.
Dişli bir Play-Off takımı olduğunu ilk turda kanıtlayan Washington Wizards ise meydan okuma serüvenine 2. turun ilk maçında da devam etti. Maça harika başlayan Atlanta Hawks karşısında 104-98 kazanarak, ev sahibi avantajını ilk müsabakadan çalmayı başardı. İlk yarıda 63 sayı yiyen Wizards’ın ikinci yarıda rakibini 35’te tutması etkileyiciydi. Seri öncesi sorulsa “4-3 Hawks” derdim şimdiyse “4-2 Wizards”a yanlamış durumdayım. Ancak Nene Hilario’dan çok daha etkin bir performans şart. Bradley Beal’in sakatlığının da ciddi olmadığını varsayıyorum. Aksi durumlarda Hawks, 7 maçlık seride derinliğiyle üstünlüğü ele geçirir.
Houston Rockets-Los Angeles Clippers serisinde Chris Paul’un sağlığı gidişatı belirleyecektir. O yüzden şimdilik bir tahminde bulunma taraftarı olmasam da Rockets’ın bir şekilde Clippers’ı alt edebileceğine inanıyorum.
Geçelim Cavs-Bulls’a. Boston serisinin 4. maçında Kevin Olynyk’in Kevin Love’a yaptığı anlamsız faul, LeBron James ve arkadaşları için bir NBA finaline mal olmuş olabilir. Evet, Love sezon boyunca işin içine fazla giremediği için eleştirildi ama onun kötü oynasa dahi sahada olmasıyla olmaması arasında büyük fark var. Varejao’nun da yokluğunu düşünürsek Cleveland’ın ön alandaki varlığı iyice zayıflamış durumda. Pau Gasol, Joakim Noah ve Taj Gibson’a karşı Timofey Mozgov, Tristan Thompson, Kendrick Perkins… Ancak ensenin tamamen karartılmaması lazım çünkü bu üçlünün arkasında tarihin en komple oyuncusu LeBron James var.
Love’ın yokluğunda Cavs’in en büyük sorunu, rakip savunmayı açacak bir uzundan yoksun kalması. Love’ı savunmak için üçlük çizgisine çıkacak bir Noah ile Thompson’a istediği şutu verme lüksü olduğu için boyalı alanı Irving ve James’e yasak eden bir Noah arasındaki fark hayati derecede. Cavs bu yüzden “kısalmak” zorunda. “Tarihin en komple oyuncusu” da burada devreye giriyor. James bir kez daha –Bosh sakatlandığında yaptığı gibi- 4 numaraya geçmek zorunda. James bunun altından kalkar kalkmasına da Cavs’in arka alanı ne durumda?
İşte asıl sıkıntı burada başlıyor. JR Smith’in de 2 maç cezalı olduğunu düşünürsek, Kyrie Irving’in yanında sahaya çıkacak Iman Shumpert ve James Jones’un(ya da Mike Miller ya da Shawn Marion) Derrick Rose ve Jimmy Butler’la baş etmesi çok zor. Mike Dunleavy, Aaron Brooks, Kirk Hinrich, Tony Snell, 1, 2 ve 3 numaralarda Cavs’e karşı çok daha işlevli bir derinlik sağlıyor.
Tüm bu eksiklerle şekillenen ahval ve şerait içerisinde LeBron James ve Kyrie Irving ayakta kalabilir mi? Bu öznelerin içerisinde yer aldığı sorudan olumlu bir yanıt çıkarabilmek için iki ismin yanına mutlaka yenilerinin eklenmesi gerekiyor.
Bir başka deyişle, hem LeBron ve Irving çok sağlam bir seri geçirmeli, hem Mozgov, Thompson, Shumpert en azından ortalamasını sahaya yansıtmalı hem de sürpriz bir yancının(Jones, Miller ya da Marion’dan biri) ekstra bir performansla manşetleri süslemesi şart. İlk 2 maçın JR Smith’siz olduğu koşullarda, iç sahada oynanacak bu maçlardan en az birinin kazanılması da elzem.
Cavs’in işi hiç kolay değil. Ancak keyifli bir seriye tanıklık edeceğimiz kesin. Umarım Bulls sakatlıktan uzak durur. Şimdilik “4-2 Bulls” diyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...