29 Nisan 2015 00:50

İzmir'i solurken

İzmir'i solurken

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Görece yoksul semtlerin sabahında bakkal ve büfelerin en fazla rağbet edileni ne ekmek, ne süt, ne de gazete. İnsanlar güne alışkanlıklarıyla uyanıyorlar: Sigara. Sizlerin de gözlemlemenizi öneririm. Bu basit gözlemde hemfikirsek,seçmenler açısından 7 Haziran seçim sabahı da ilk önce alışkanlık ve ezberlerin akıllara düşeceğini öngörebiliriz. 

Evet, seçimler yaklaşıyor. Ben de İzmir HDP milletvekili adayı olarak şehrin her bir köşesini soluyanlardanım. İzmir çok kültürlü, özellikle son yüzyılda nerede ise tüm nüfusunu göçlerle yenileyen bir kent. Adeta içinden Selanik / Mardin hattı geçiyor. Sabah işe giderken boyoz ile güne başlayan, iş çıkışı köşe başlarında midye dolma arayan bir kent kültürüne sahibiz. Gurbete çıkıldığında dört şey özlenir İzmir'e dair: Boyoz, midye dolma, gevrek ve söğüş. Tümü yeme içmeye dair sokak kültürüdür. Boyoz yaklaşık beş yüz yıl önce İspanya'dan göç ettirilen Yahudiler tarafından armağan edilmiştir kente. Midye dolma ise denizi olmayan Mardinli Kürtlerin bir armağanıdır. 

Geçen hafta eski bir Ermeni semti olan Basmane'de 100 yıldır yalnız bıraktığımız Ermeni kardeşlerimizi soykırımın 100. yılında yeniden andık. Ne çok şey unutturulmak istendi bu ülkede! Oysa baksak, kentin belleği birikimlerimizi paylaşmak için yol göstericidir.

İzmir'in en bilindik caddelerinden İkiçeşmelik'te suyu akmaz çift katlı bir çeşme vardır ama sorsanız kimse bilmez. Kapılar Semti'nin kente hakim bir yerinde yine suyu akmaz / akıtılmaz bir çeşme vardır. Der ki kaidesinde, "Suyum akmazsa gidip validen, belediye başkanından hesap sorun". Sahi neden hesap sormuyor ahali? Suyun PET şişelere hapsedilmesine hepimiz alıştırıldık. Temiz, güvenle içilebilir su neden ücretsiz akmaz çeşmelerimizden? Bu konuda HDP Seçim bildirgesinde "Hane başına 10 metreküp ücretsiz su"  cümlesini önemsiyorum.

İzmir'de en fazla martı nerede diye sorsam sakın deniz demeyin! Ne acı ki en fazla martı Harmandalı çöp alanında yaşıyor. İzmir'in en geniş, asfaltı en dolgun yolları orada; ama çöp kamyonları için. Hemen yakınında askeri havaalanı da vardır. Orada yaşayanların söylemi ile "Bir iki jet eksik alınsa kentin çöp bertaraf sorunu kalmaz" ama kim yapacak? Seçim bildirgesinde "hayvan haklarını"  da unutmayan HDP bu noktada da umut vermeye devam ediyor. 

Hayatımıza sigara gibi dahil olup çıkmayan öyle çok şey var ki! Misal AKP'

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...