25 Nisan 2015 01:00

4G'yi atla(ma)mak

4G'yi atla(ma)mak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

4G ihalesine 1 ay kala, Türk Telekom’un 175. yıl kutlama etkinliğinde yaptığı konuşmada Erdoğan 3G’de 2 yıl daha sabredersek 4G’yi atlayıp 5G’ye geçebileceğimizi, 4G’yi şimdi geçilirse ülkenin çöplüğe döneceğini iddia etti. Üstelik bu konuşmanın ardından çıkıp bu iddiayı savunan ‘uzmanlar’ ortaya çıktı.
Sosyal medyada “Bu yıl almayalım seneye iki numara büyüğünü alırız” gibi geyiklere yol açan bu iddia ülkemize 3G’nin 9 yıl geç geldiğini, 4G’nin de çıkışından bu yana 8 yıl geçtiğini göz önünde bulundurulduğunda ilk bakışta kulağa mantıklı gibi gelebilir. Ancak gerçek pek de öyle değil. 5G’nin takvimine baktığımızda, 5G için henüz standartların dahi beli olmadığını, sdantartların kesinleşmesinin 2020’yi bulacağını ve bu teknolojinin yayılıp son kullanıcıya ulaşmasının 2023-24ü bulacağı görülüyor. Bu takvim 2 yıl öne çekilse bile 5G’nin kullanıcıya ulaşması 2021-2022’yi bulacak. Yani Erdoğan’ın “2 yıl bekleyelim” dediği teknoloji için en azından 6 yıl beklememiz gerekecek. Ve bütün bu bekleyiş sırasında mobil ağda 3G’nin hızına mecbur olacağız. Şu anda bile yetersiz gelen 3G hızları, her geçen gün Internet’te kullanılan verilerin büyüklüğünün artması nedeni ile iyice yetersiz hale gelecek. Bir saatliğine telefonunuzda 3G şebekesini kapatıp 2G ile Internet kullanmayı deneyin. Muhtemelen kısa süre içinde yavaşlıktan çıldırıp terar 3G’yi açacaksınız. Çok değil bir kaç yıl içinde 3G gelişen teknoloji nedeni ile aşağı yukarı 2G’nin konumuna düşecek.
Erdoğan’a briefing veren ‘uzman’ ve çıkıp televizyonlarda 4G’yi ‘atlayalım’ görüşünü savunan ‘uzmanlar bu gerçekleri bilmiyor değiller. Öyle ise neden 4G atlanmak isteniyor?
Bu konudaki ilk iddia 4G için bir kaç yılda yapılması gereken 15-20 milyar dolar yatırımın ekonomik sıkıntı yaratacağı. Bir diğer iddia da ilk yerli 4G baz istasyonu olan ULAK. Aselsan, Netaş ve Argela işbirliği ile geliştirilen ve 2015 Kasım’ında hazır olması beklenen ULAK’a ticari rakip olarak sadece 3 firma var ve ULAK’ın eğer pazara girerse 30-50 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor. 4G ihalesinin ULAK henüz hazır olmadan yapılması ULAK’ın öncelikle yerli pazara girememesi ve dış pazarda da kendi ülkesinde kullanılmayan ürün olarak elinin zayıf kalması anlamına geliyor. Konu hakkındaki diğer iddiaların da hemen hemen tümü çeşitli şekillerde ekonomik/rantsal gerekçelere bağlanıyor.
Nasıl ki 3Gye 9 yıl gecikmeli geçmek ülkeyi teknoloji çöplüğüne çevirmedi ise 4G’ye geçmek de çevirmeyecek. Üstelik 5G’ye de 2 yıl değil en azından 6 yıl var. Erdoğan’ın daha yüksek hızda Internet’in daha ucuza sunulmasına yol açacak olan 4G’ye geçişi gerçek olmayan gerekçelerle engellemek istemesi ne sebepledir kesin olarak bilemiyoruz ama 4G’ye geçmemenin halkın çıkarına olmadığına kesin olarak emin olabiliriz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...