23 Nisan 2015 01:00

Kaynak

Kaynak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

HDP seçim bildirgesini kamuoyuna sundu. Bildirinin giriş bölümü, “Bugün kaygısı ve yarın korkusu hepimizin hayatını çekilmez kılıyor” diye başlıyor ve “Türkiye halklarını Yeni Yaşam’ı birlikte inşa etme yolunda, HDP saflarında buluşmaya ve birleşmeye, HDP’yi büyütmeye çağırıyoruz” diye bitiyor.
Bildiride toplumun tüm sorunları ele alınmış, gerçekçi ve adil çözüm önerileri sunulmuş. Gençler, emekliler, sporcular, yargı, basın, dış politika, hastalar, göçmenler, özgür cinsel tercih isteyenler, hemen her kesim için daha güzel ve özgür bir gelecek vadeden ve bu geleceği yaratacak siyasi ve ekonomik yöntemleri ortaya koyan programda mantıksız ve hayal ürünü tek cümle yok. Milletvekili olmak için aday gösterilenler, programı kararlılıkla uygulayacak dünya görüşüne sahip. Ülke kaynaklarının ve artı değerinin paylaşımındaki haksızlığı tersine çevirecek kararlılık ve güçteler.
Gelgelelim zengin ülkemin yoksul insanı temiz kalbiyle soruyor; “Kaynak nerede?”
Dolmuşta, kahvede, parkta, markette emekli amca, 50 yıllık ev kadını teyze, işsiz genç, asgari ücretli işçi “Nereden bulursanız bulun. Hakkımızı istiyoruz” diyeceklerine  soruyorlar, “Kaynak nerede?”
Yıl 2002. Türkiye’de dolar milyarderi sayısı 4. Yani 4 kişinin kişisel varlığı milyar doları geçmiş. İlk dört yıl sonunda, 2006 yılında bu sayı 26 olmuş. Yani ilk dört yılın sonunda 22 kişi daha servetini milyar dolara çıkarmış. Para havadan gelmediğine göre işçinin, emeklinin cebinden çıkıp, hop necip Türk büyüklerinin cebine girmiş. Milyar doları hak edecek kadar çalışmak nasıl olur ki? O yıl Japonya’daki sayı 24. Yani bizdeki dolar zengininin sayısı Japonya’dan çok. Daha iyi durumdayız.
“Durmak yok, yola devam.” İkinci dört yıllık dönemde dolar milyarderi sayısı 30.
Üçüncü dönem. Bu yollarda beraber ıslananlar yine çook çalışmışlar. Sayıları 40. Otuz beş tanesi İstanbul’da yaşıyor. Petrol zengini Suudilerde bile bu kadar dolar milyarderi yok. Kuveyt bizimkilerle kıyaslandığında sefalet içinde. Bu sayılarda milyar dolar sınırına yaklaşmış ama eşiği geçememiş milyon dolarlık garibanlar yok. Onlar biraz daha çalışmalılar.
Ama bizim garibanlar, 13 yıl içinde sayıları 4’ten 40’a çıkarak 11’e katlanan dolar milyarderleri için kaynağın nereden bulunduğunu değil, işçiye, memura, gençlere, ev kadınlarına, işsize, 300, 500 lira vermeyi vadeden HDP’ye soruyor, “Kaynak nerede?”
Sorunun cevabı, sorunun kaynak sorunu değil, kaynağı bölüşme sorunu olduğunu ve tercihin emekçiden, halktan yana yapılacağını açıklayan HDP seçim bildirisinde.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...