21 Nisan 2015 00:13

İşçinin onayını almak zorunda

İşçinin onayını almak zorunda

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben bir fabrikada 5.5 yıldır çalışıyorum. Noter onaylı işveren vekili olarak da 7 aydır işletme şefi olarak çalışıyorum. İşveren, şubat ayında fabrikayı durdurarak tüm çalışanları ücretsiz izne çıkardı. Bu durum çalışanların rızası dışında olmuştur. Bir ayı aşkın süredir fabrika çalışmadı ve bizlere çıkış da verilmedi. İçerdeki yıllık izinlerinizi girdik diyerek bizleri 20 gün kadar oyaladılar. Bu ay ki sigorta primine baktığımda sigortamı 15 gün yatırdıklarını gördüm. Fabrikayı ne zaman açacakları meçhul. Mağdur durumdayız, çıkışımız verilmediği için başka işe de giremiyoruz. Bu şartlar altında ihtarname çektirip mahkemeye versem tazminatımı alabilir miyim? Teşekkür ederim.

CEVAP: Genel olarak ücretsiz izin uygulaması, feshin son çare olması ilkesi gereği, ortaya çıkarılmış hallerden biridir. Esnek çalışma biçimlerinden bir tanesi olan ücretsiz izin uygulaması, ekonomik kriz, işveren ile ilgili ekonomik sıkıntılar, vs. gibi nedenlerle uygulama alanı bulmaktadır.
Sizin olayınızda da olduğu üzere, işveren tarafından yapılan bu teklifin işçi tarafından kabul edilmesi halinde, tarafların anlaşmasıyla iş sözleşmesi hukuki anlamda askıya alınmış olmaktadır. Ancak bu durumun İş Kanunu’nun çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi başlıklı 22. maddesi uyarınca işçiye yazılı olarak bildirilmeli ve işçinin de bu öneriyi altı iş günü içinde kabul etmesi gerekmektedir. İşçinin kabul etmesi halinde iş sözleşmesi askıya alınacaktır. Ancak ücretsiz izin teklifinin işçi tarafından kabul edilmemesi veya sizin fabrikanızda yaşandığı gibi çalışanların rızası dışında yapılan bir uygulama ise, yasal olarak iş sözleşmesi askıya alınmış kabul edilemeyecektir.
Bu durumda, işveren ya ücretsiz izin uygulamasını geri çekecek ya da değişikliğin haklı nedene dayandığını yazılı olarak açıklayarak ve ihbar sürelerine uyarak işçilerin iş sözleşmesini koşullarının oluşması durumunda kıdem tazminatlarını da ödeyerek feshedecektir. Bu konuda ücretsiz izin süresi ile ilgili olarak ise, ücretsiz izin ile ilgili olarak yapılan iş sözleşmesinin askıya alınması sözleşmesinde düzenlenen bir askıya alma/ ücretsiz izin süresinin olmaması durumunda, bu geçici sürenin ne kadar olacağına dair tartışmalar söz konusudur. İşçi, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına göre uygun bir süre bekleyecek ve bu sürenin bitiminden sonra iş sözleşmesini haklı nedenlerle de feshedebilecek ve kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. Sizin olayınızda da böyle bir bekleme süresinin ne kadar olacağına dair bir belirsizlik vardır. Bu durumda, sorunuzda da belirttiğiniz üzere, iyi niyet kuralları çerçevesinde makul bir sürede beklediğinizi ancak buna rağmen bir açıklık olmaması durumunda iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedeceğiniz belirten bir ihtarname gönderebilirsiniz. İşçinin uzun süren askı dönemi sonunda tekrar işe çağrılmaması hali de işverence yapılan gizli bir fesih olarak düşünülebilir. Bu durumda iş sözleşmesi işverence feshedildiği için ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi ve koşulları varsa iş güvencesi hükümlerinin uygulanması gerekecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...