14 Nisan 2015 00:24

Doktor kontrolü yıllık izinden düşürülemez

Doktor kontrolü yıllık izinden düşürülemez

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Merhaba Devrim Hanım, Ben özel bir şirkette 3 yıldır çalışıyorum ve 7 aylık hamileyim. Rutin doktor muayenelerinde işyerinden izin alıyorum ve izin haneme rutin doktor kontrolü yazıyorum. İşyerim benden doktordan rapor getirmemi istiyor. Aksi taktirde yıllık iznimden düşürdüklerini belirtiyorlar. İşyerim bana yıllık iznimden düşülmeden doktor kontrolleri için izin vermek zorunda değil mi? Doktordan rapor getirmem şart mı? Ve ben günlük 7.5 saatten fazla çalışıyorum. Teşekkürler.

CEVAP: Hamile ve küçük çocuklarını emziren annelerin çalışma koşulları ile ilgili hususlar, “Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları Ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik”te düzenlenmektedir.
Bu yönetmeliğin çalışma koşulları ve izinler başlıklı üçüncü bölümünün 9. maddesinin açık amir hükmü gereği, “Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.” Dolayısıyla, sizin 7.5 saatten fazla çalıştırılmanız, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 26. maddesi gereğince idari para cezasını gerektiren bir durumdur.
Aynı yönetmeliğin 11. maddesi gereğince, gebe çalışanlara gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verileceği de hüküm altına alınmıştır.
Hamile çalışanın çalışma koşulları ile ilgili olarak uygulamada öncelik söz konusudur. Örneğin, sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Ancak, bu durumda, çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmaz. Eğer hamile kadın işçinin başka bir işe aktarılması mümkün değilse, sağlık ve güvenliğinin korunması için gerekli süre içinde, isteği halinde çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ücretsiz izinli sayılması sağlanacaktır. Ve bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda, periyodik doktor kontrolleri için almış olduğunuz izinler, yıllık izin sürelerinizden düşürülmemelidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...