12 Nisan 2015 00:59

Toprağın öptüğü çocuklar

Toprağın öptüğü çocuklar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sürekli oturduğum üç kişilik koltuğun bir kenarı, Beyazıt’ta bir zamanlar sergi açan sahafların yadırgamayacağı bir görünüşte. Kitaplar yıkıldı yıkılacak biçimde yığılı. Bir yandakiler gençlerin okumaları gereken klasikler, ötekiler yeni araştırmalar. . Kısaca bir yanda  Sibel Oral’ın Toprağın Öptüğü Çocuklar, bir grup çalışması Utanç ve Onur. (Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılındaki değerlendirmelerle Roboskî için değerli basınımızın önemli bir bölümünün gözden kaçırmaya dikkat ettiği olaylar.) Öte yanda Dorian Gray’ın Portresi, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, İşkence Sömürgesi… Her iki yandaki kitaplar da okunmalı. Üstelik yeni öyküler, yeni şiirler, yeni romanlar basılıyor. Yaşamaya zaman kalmıyor diye avaz avaz bağırabilirsiniz.
Ama ne yaparsanız yapın, eskilerin dediği gibi iki eliniz kanda olsa Sibel Oral’ı okuyun, adalet bekleyişine ortak olun:
“(…)   Bilmiyorum tek bir cümleyle yıkılacağımı, sonra durup durup aynı karşımdaki anne gibi yere bakacağımı. Konuya bir türlü giremiyorum, en kolay sorudan başlayacağım, sonrası nasılsa gelir diye düşünüyorum.
“En çok ne severdi mesela?”
Duruyor. Yere bakıyor, sonra başını kaldırıp yüzüme  “Elma” diyor, “elmayı çok severdi….”Aldığım yanıt öyle güzel, masum, öyle korkunç ki!.. Susuyorum. Yere bakıyor sonra yüzü… Susuyor… Bu kadar… ”

Daha, pek bir şey yok askere gitmeyin diyen yaklaşık 350 kişiye dava açılmasını bekliyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...