11 Nisan 2015 01:00

Açık kaynak Windows mu?

Açık kaynak Windows mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta 40. yaşgününü kutlayan Microsoft on yılladır kapalı kaynak kodlu yazılımların en önemli savunucularından biriydi. Eski Microsoft CEO’su Bill Gates’in başta Linux olmak üzere açık kaynaklı yazılımlarla ilgili ateş püsküren söylevleri henüz unutulmuş değil. Ancak devir değişti ve Microsoft da bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Microsoft’un baş mühendislerinden Mark Russinovich’in ChefConf 2015’te yaptığı açıklamalar açık kaynağa yönelik ciddi bir tartışma sürecinin Windows için de yürütüldüğüne işaret ediyor. Linux ve Android başta olmak üzere açık kaynaklı sistemlerin başarısı Microsoft’a da bir şeyler öğretmiş. Pek çok büyük kuruluşun çeşitli alanlarda açık kaynaklı yazılımları tercih ettiğini belirten Russinovich Azure platformunda kurdukları sanal makinelerin yüzde 20’sinin Linux olduğunu ve bir gün Windows’un bile açık kaynaklı hale gelebileceğini ekliyor.
Her ne kadar Russinovich çok yakın bir gelecekten bahsetmese de açık kaynaklı bir Windows işletim sisteminin ne anlama geldiğini tartışmakta fayda var. Açık kaynaklı sistemler rahatça incelenebilir ve analiz edilebilirler bu da söz konusu sitemlere kullanıcnın bilgisi dışında işlevler ve arka kapılar eklenmesinin önüne geçerek sisteme ekstra güvenilirlik kazandırır. Örneğin Windows’un istihbarat servisleri rahatça bilgisayara sızabilsinler diye arka kapılar barındırdığını iddia eden şehir efsanesinin doğru olmadığı (belki de doğru olduğu) açık kaynaklı bir Windows’ta kolayca kanıtlanabilir. Üstelik kullanıcıların kaynak koda erişimi olduğundan, Windows’un olası açıklarının tespit edilmesi ve kapatılması süreci çok daha hızlanacaktır.
Açık kaynaklı yazılımların gelişmesini sağlayan en önemli mekanizmalardan biri de hali hazırda başkaları tarafından geliştirilmiş kodların lisans koşullarına uyarak kullanılabilmesi. Açık kaynaklı yazılımların ezici çoğunluğu kendi kodlarının başka açık kaynaklı yazılımlarda kullanılmasına izin veriyor. Her hangi bir işlevi yerine getirmek üzere hali hazırda geliştirilmiş, denenmiş ve açıkları kapatılmış olan kod varken yeniden bu işi yapacak kod geliştirmek zorunda kalmamak açık kaynaklı yazılımların hızla birikimli olarak ilerlemesini sağlıyor. Windows’un açık kaynağa tümüyle geçmesi halinde kullanabileceği devasa bir yazılım hazinesi var. Ve bu yazılımların önemli bir kısmı Microsoft’un kendi hazırladıklarından kat be kat daha iyi.
Windows’un açık kaynağa geçerek kazanabileceği çok şey var. Öte yandan böyle bir geçişten açık kaynak dünyası da başta açık kaynak felsefesinin daha da fazla kabul görmesi olmak üzee ciddi kazanımlarla çıkar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...