26 Mart 2015 01:00

LGBTİ hakları insan haklarıdır (2)

LGBTİ hakları insan haklarıdır (2)

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen hafta KAOS GL’nin “LGBT Hakları İnsan Haklarıdır” adlı kitapçığından  alıntılarla LGBT kavram ve terimlerine değinmiştik.
Haklar konusuna devam edelim isterseniz...
İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 1. maddesinde tüm insanların özgür, haklarda ve onurda eşit olduğu vurgulanır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10/1. maddesinde de eşitlik düzenlenir. Madde aynı zamanda ayrımcılık yasağını da içerir.
- Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
LGBTİ bireyler (burada yer alan (İ), interseks bireylere işaret etmektedir), “herkes” gibi, bütün insan haklarına sahiptir. Ama devasa sorunları var. Örneğin, sık sık karşılarına Kabahatler Kanunu’nun “genel ahlak”ı çıkarılıyor, cezalar kesiliyor.Ya da öldürülüyorlar, işkence ve kötü muameleye maruz kalıyorlar. İş bulamıyorlar, bulduklarında da kimlikleri nedeniyle işsizliğe mahkum bırakılıyorlar. Söz gelimi, futbol hakemi ise hakemlik yapamıyor. Hakem maçlarda doğru kararlar vermiş mi , maçları iyi yönetmiş mi, buna bakmak lazım değil mi? Hayır, düşüncesine, kimliğine bakılıyor. Sonra da işine son veriliyor.
LGBTİ’ler, bilirsiniz, bazen de giyim kuşamları ve davranışları itibarı ile düşüncelerini dışa vuruyorlar. Bu durumda da sorunlar yaşıyorlar. Özgürlükleri kısıtlanıyor, şiddete maruz kalıyorlar. Askerlik, çalışma, örgütlenme, toplanma hakları konusunda sorunlar yaşıyorlar. Cezaevleri koşulları konusunda, mülk edinme, kiralama, barınma konusunda, seyahat konusunda, ev ve işyerlerinin ve üzerlerinin aranması konusunda  sorunlar yaşıyorlar. Seks işçiliği konusunda ayrıca sorunlar yaşıyorlar. Sosyal hakları, sağlık hakları konusunda sorunlar yaşıyorlar. “Sorunlar yaşıyorlar” dediğimiz her cümlenin, açıkça, “İnsan hakları ihlali yaşıyorlar” diye anlaşılmasını isterim.
LGBTİ bireyler, ön yargıların, nefret söylemlerinin ve nefret suçlarının, ayrımcılığın en sık muhatabı olan insanlardır. Özetle bahsettiğim konulardaki hak ihlalleri için okuyucularım Kaos GL, Pembe Hayat, ve Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği web sitelerine, raporlarına ve yayınlarına bakabilirler.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği, hükümetlere 5 tavsiyede bulunuyor: 1)Koruma: İnsanlar homofobik ve transfobik şiddetten korunmalıdır. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nefret suçlarını düzenleyen kanunlarda koruma altına alınmalıdır. 2) Önleme: Alıkonulmuş olan LGBTİ’lerin işkence ve onur kırıcı muameleye uğramasının önlenmesi gerekir. 3) İptal etme: Aynı cinsiyetten yetişkinler kendi özgür irade ve rızalarıyla cinsel ilişki kurmalarını suç sayan kanunlar dahil olmak üzere eş cinselliği suç sayan kanunlar yürürlükten kalkmalıdır. 4)Yasaklama: Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık kanunlarca  yasaklanmalıdır. 5) Teminat altına alma: LGBTİ  bireylerin ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma hakları yasal güvence altına alınmalıdır (bk. Herkes Eşit ve Özgür Doğar, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği, 2012, New York ve Cenevre, Kaos GL yayını, Türkçe basım, 2013).
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ve Bakanlar Komitesinin pek çok tavsiye kararı var. Bunlar, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık, nefret söylemi, istihdam, eğitim, barınma, spor, sağlık, eşitlik, onur, ifade, örgütlenme, toplanma, özel hayata saygı, sığınma ve göç sorunları ile LGBTİ’lerin hakları için çalışan insan hakları savunucularına dair kararlardır (bk.Cinsel Yönelim veya Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Mücadele Avrupa Konseyi Standartları, Avrupa Konseyi Yayıncılık, 2011, Türkçe baskı Kaos GL, Nisan 2014).
Son söz:  LGBTİ’ler vardır; hakları da insan haklarıdır!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...