21 Mart 2015 00:50

UFO: Alien invasion

UFO: Alien invasion

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ortalama oyuncunun gerçek zamanlı aksiyon ya da strateji oyunlarına olan sevgisi genelde tur tabanlı strateji oyunlarının gölgede kalmasına yol açar. Bu gölgeyi yırtıp da gün yüzüne çıkmayı başarabilen az sayıda tur tabanlı strateji oyunu vardır. Ne de olsa hemen her dönem bilgisayar/konsol teknolojisinin izin verdiği ölçünün en üstündeki aksiyonu arayan oyuncuya satrançvari bir oyunu oynatmak pek de kolay değil. Uzaylı tehditlerine karşı takımını Civilisation, Heroes of Might and Magic ve UFO gibi seriler dışında bunu başarabilen çok fazla oyun yok. Hele ki ücretsiz, açık kaynaklı üstelik de başarılı bir tur tabanlı strateji oyunu bulmak oldukça zor. Bu oyunların bir kısmının açık kaynaklı ücretsiz klonları var elbette ancak bu klonların çoğu grafik açıdan yenilenmiş kötü bir kopya olmanın ötesine gidemiyor. Ve çok doğal olarak, oyuncular kötü kopyadansa orjinali tercih ediyor. UFO:Alien Invasion (UFO:AI) kötü bir kopya değil. Hatta bir kopya da değil. Kendi zamanında oldukça başarılı olan UFO/X-COM serisinin konseptini biraz daha ileri taşımayı başaran açık kaynaklı özgür bir oyun. 

Köklerini UFO: Enemy Unknown (1994), X-COM: Terror From the Deep (1995)’den alan UFO:AI, X-COM deneyimini ücretsiz ve açık kaynaklı olarak bir adım daha öteye taşıyor. Yıl 2084... Görevi dünyayı uzaylı işgalcilere karşı savunmak olan birimin başındasınız. Bir yandan uzaylı teknolojilerini ters mühendislik yöntemleri ile çözümlerken diğer yandan da takımınızı donatıp uzaylı işgallerine müdahale etmeniz gerekiyor. UFO:AI’nın iki ana oyun modu var. İlki dünya üzerinde gerçek zamanlı olarak gördüğünüz kısım. İkincisi ise gerçek zamanlı olarak gördüğünüz olaylara müdahale ettiğinizde gördüğünüz tur tabanlı kısım. UFO:AI bu iki oyun modunun birleşiminden oluşuyor zaten. 

Geliştirmesine 2003’te başlanan ve son olarak 2.5 versiyonu çıkan UFO:AI’nın kurulum dosyalarını resmi sitesinden[0] kolayca indirip oynayabilirsiniz. Eğer hem senaryosundan hem de oynanışından gerçekten keyif alacağınız bir oyun arıyorsanız UFO:AI denemeye değer.

[0] http://ufoai.org

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...