16 Mart 2015 23:59

Başvurunuz kabul edilmezse dava açmalısınız

Başvurunuz kabul edilmezse dava açmalısınız

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi günler. 2013 yılının 12. ayında emekli oldum ve ikinci derece vergi indiriminden de yararlanıyordum, engelli olduğum için. En son net maaşım 1750 TL idi. Prim gün sayım 4 bin 300 gündü. SGK’den gelen yazıda yüzde 60 ile maaş bağlanmış bana. Bağlanan maaş 800 TL. Bağlanan maaş doğru mu?

CEVAP: Sakatlık İndirimi; çalışma gücü kayıp oranı asgari yüzde 40 ve üzerinde olanların ücret ve/veya kazançlarına girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda indirimin uygulanmasıdır. Sakatlık bulgularına göre girecekleri derecelere esas oranlar; çalışma gücünün asgari yüzde 80’ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece sakat, asgari yüzde 60’ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece sakat, asgari yüzde 40’ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece olarak belirlenmektedir. 
Çalışma gücü kayıp oranları Gelir Vergisi Kanununa ve bu kanun gereğince hazırlanan yönetmeliğe göre belirlenmektedir. İlgililerin hastanelerden aldıkları ve ilgili müdürlükler vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen raporları Merkez Sağlık Kurulunca  incelenir. Merkez Sağlık Kurulunca tespit edilen çalışma gücü kayıp oranlarına göre belirlenen sakatlık dereceleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilgilinin başvurduğu Vergi Dairesi Başkanlığına veya Defterdarlığa gönderilir ve bu birimler tarafından da başvuru sahibine tebliğ edilir.
Size gönderilen belge ile eğer daha önce belirtilen sakatlık oranınızda bir düşüş olmuş ise, bu durum maaşınıza yansıtılır. Ancak, bu duruma yani sakatlık oranınızda herhangi bir değişiklik yoksa, size bağlanan maaş durumunuza göre daha düşük ise buna yönelik itirazınızı bir dilekçe ile ilgili kuruma yapabilirsiniz. Eğer itirazınız sonucuna ret cevabı verilir veya 60 gün boyunca cevap verilmez ise bu durumda da kurum talebinizi reddetmiş sayılır. Bu durumda idare mahkemesine bunun iptali için dava açmanız gerekecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa