05 Mart 2015 01:00

Yaşar Kemal'e sahip çıkmak

Yaşar Kemal'e sahip çıkmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP Hükümetinin temsilcileri, başta Kültür Bakanı, Yaşar Kemal’in cenaze namazında saf tuttular. Ölümü üzerine sözler söylediler. Samimi olup olmadıklarını bilmiyoruz. Sözlere göre karar vermek kolay değil. O sözleri söyleyenler Yaşar Kemal’in sadece cenazesine sahip çıkmamalı değil mi?
Birkaç gün önce Reis Çelik’in Hürriyet gazetesinde bir yazısı çıktı Kemal ile ilgili. O yazıda başka şeylerin yanı sıra Yaşar Kemal’in Yenikapı’daki heykeline nasıl hoyratça davranıldığını, bir inşaat alanı içinde çer çöp, moloz içinde tutulduğunu da anlatıyordu Çelik.
Bundan bir sene önce Türkiye Yazarlar Sendikası da aynı konuya dikkat çekmişti. TYS yöneticileri Yaşar Kemal’in heykelini ziyaret etmiş, kaidesinin bir tarafının kırıldığını, moloz yığınları içinde olduğunu saptamış ve bu durumu kamuoyuna duyurarak, belediye ve Kültür Bakanlığı yetkililerini göreve çağırmıştı. Bir sene geçti yetkililer hiçbir şey yapmadılar. Bakalım Reis Çelik’in yazısı üzerine bir şeyler yapılacak mı?
AKP Hükümeti ve AKP’li belediyeler acaba heykel düşmanlığından mı Yaşar Kemal’in heykelini çöplerin ortasında tutuyor? Bilindiği gibi radikal İslamcılar heykele karşıtlıklarını onları yıkarak, yok ederek gösteriyor. El  Kaideciler Afganistan’da heykelleri toplarla yıkmışlardı. Daha birkaç gün önce IŞİD’çiler Irak’ta bir arkeoloji müzesindeki heykelleri parçaladılar.
AKP, henüz el Kaide ve IŞİD gibi heykelleri parçalamıyor ama Tayyip Erdoğan’ın Kars’taki heykele neler yaptığını biliyoruz. Birkaç gün önce o heykelin yaratıcısına mahkeme kararı ile tazminata mahkum edildiğini okuduk gazetelerde.
Heykele düşmanlık konusunda AKP ile el Kaide ve IŞİD arasındaki fark niteliksel değil nicelikseldir. AKP henüz heykelleri bombalamıyor, çekiş vb. aletlerle kırmıyor ama onlara düşmanlığını sinsice, kimseye duyurmadan gösteriyor. Fotoğraf  Sanatçısı Ferda Çağlayan birkaç yıl süren bir araştırma yapmıştı geçen yıllarda. Araştırmasının sonuçlarını da fotoğraflarla birlikte çeşitli gazete ve dergilerde yayımladı. Çağlayan’ın araştırmasına göre AKP iktidar olduktan sonra İstanbul’da sessiz sedasız onlarca heykeli yerinden sökmüş ve belediye depolarına koymuştu. Onlarca heykel ise bakımsızlıktan yok olmak üzereydi. Tıpkı Yaşar Kemal’in heykeli gibi.
Yaşar Kemal’in heykeli 1994’de yapılmış. Yaratıcısı Metin Yurdanur. Yurdanur heykelin ismini Anadolu’ya Bakan Yaşar Kemal koymuş. Bir sandalyeye oturmuş Yaşar Kemal Yenikapı sahilinden Anadolu’ya bakıyor.
Yazar örgütleri Yaşar Kemal’in heykeline sahip çıkma kararı aldı. AKP’li Kültür Bakanı ve İstanbul Belediye Başkanı da umarız Kemal’in heykeline sahip çıkar. Yaşar Kemal’i inşaat molozları içinden kurtarır. Kırılan kaidesini onartır. Cenaze töreninde söyledikleri sözlerin samimi olduğunu kanıtlarlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa