26 Şubat 2015 00:30

Seçim

Seçim

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Demokrasi kelimesinin aslı Yunancadır. Bu sistemi ilk uygulayan Yunanlılar, halk zümresi, ahali  sözcüğünden türetmişlerdir “Demokrasi” kelimesini. Demokrasi halkın yönetimi, halkın kendi kendisini yönetmesi anlamına gelen siyasi yönetim biçimidir. Ansiklopedilerde demokrasi “Genel olarak temsil, çoğunluğun yönetimi, partiler arası karşıtlık ve yarışma, alternatif hükümet şansı, kontrol, azınlık haklarına saygı gibi temel kavram ve düşüncelerle belirlenen politik sistemdir” olarak tanımlanmaktadır. 
Demokrasi, genel ifadesini, yöneticilerin yönetilenler tarafından seçilmesi düşüncesinde, yönetimle halk arasındaki ilişkilerin niteliğinde, yurttaşlar arasında ekonomik ve kültürel bakımdan büyük farklılıkların olmaması gerektiği görüşünde bulur.
Ülkemizde gelir dağılımındaki inanılmaz farklılıklar, özellikle radikal dünya görüşleri körüklenerek tam ortadan bölünmüş, gırtlaklarına kadar bankalara borçlandırılarak sınıf bilinçleri karartılmış ve rehin alınmış insanlar, uyguladığımız demokrasiyi ciddi anlamda sorgulanır yapmaktadır. Her şeyden önce pahalanan siyaset ve iktidarı zenginliğini arttırmak için bir araç olarak gören sermaye tarafından yönlendirilen siyasi oluşumlar, tasarımlar yoksul kesimlerin demokrasi tanımı içerisinde kendilerini ifade edebilme şansını ortadan kaldırmakta ve uygulamada tıpkı zengin Yunan’da olduğı gibi çoğunlukla elitlerin (çağımızda parası olanlar elit sayılıyor) katılımıyla oluşan demokrasiye dönüşmektedir.
Yakın gelecekte, sandık demokrasisinin asgari şartı olarak seçim sandığı önümüze gelecek. Kirlenen, kasetleşen, telekulaklaşan, rüşvetin, çalanın alkışlandığı, korunduğu, hapishanelerdeki bebelerini bile koruyamayan, istismar eden, kadınların uslu durmadıkları için (?) yakıldıkları, insana, hayvana, bitkiye, doğaya değer vermeyen bu pay kapma kavgası içerisinde halkın gerçek taleplerini iktidar gücüyle hayata geçirebilecek, geçmişi temiz ve onurlu insanların aday olarak seçmen karşısına çıkacak  olması çatlayan demokrasimizin belki de son umududur. 
Mecliste güçlü bir grup, güçlü bir ses çok şeyi değiştirecek hırsıza, sahtekara, diktatörlük heveslilerine gereken cevabı verecektir. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...