12 Şubat 2015 01:00

Boşalan bürokrasi

Boşalan bürokrasi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Gazeteler son günlerde milletvekili adayı olan bürokratların çokluğunu anlatmak için “bürokrasi boşaldı” diye manşetler atıyor.
Yüksek bürokratlar niçin milletvekili olmak ister? Millete daha iyi hizmet için mi?
Sanmıyorum.
Amaçları gerçekten “millete hizmet” olsa, bu işi bulundukları makamda yapmak daha mümkün. Milletvekillerinin yaptığı işi biliyoruz. El kaldır, el indir. Politikalar partilerin genel merkezlerinde belirlenir. Hatta, büyük patronların belirlediği politikalara partiler yasal kılıflar uydurur ve milletvekilleri de o yasaları Meclisten çıkarır.
O zaman, milletvekilliğine bu kadar heves etmenin başka nedenleri olmalı.
Belki kariyer hırsı, belki dokunulmazlık zırhı, belki de kıyak emeklilik olanağı... Ama, “millete hizmet aşkı” olmadığı kesin.
Aslında, bu Meclis sistemi temelden sakat. Böyle bir sistemde halka hizmet etme olanağı yok.
Milletvekili faaliyeti çok tartışıldığı için örnek olarak Hakan Şükür’ü ele alalım. Halka hizmet adına dört yıl boyunca ne yaptı. Tartışmalardan görüleceği üzere toplantıların çoğuna dahi katılmadı. Milletvekiliğinden çok spor yorumculuğu yaptı. Milletvekilleri para karşılığı böyle işler yapamaz diye yasa olmasına rağmen futbol yorumculuğunu sürdürdü. AKP, bu durumu düzeltmek için özel yasa çıkardı.
Gerçekten demokratik bir meclis yerel yönetimlerin üzerinde oluşan bir meclistir. Yani halk, mahallesinden başlayarak ilçe ve ilinde yerel meclisler eli ile kendini yönetir ve daha geniş bir alan için üretilecek politikaları bir üst meclise aktarmak üzere içinden temsilciler seçerek üst meclise gönderir. O zaman, o temsilciler halkın gerçek temsilcileri olurlar ve halkın sorunlarını bulundukları meclislerde tartışıp politikalar üretebilirler. Bunu layığıyla yapamayanları, seçen kitleler geri alır. Meclis üyesi olmanın dokunulmazlık, yüksek maaş, kıyak emeklilik gibi hiçbir ayrıcalığı olmaz. Meclis üyeleri, temsilciler çalıştıkları işlerden maaşlarını alırlar, meclis toplantısına gitmek için harcayacakları para kendilerine yolluk ya da harcırah olarak verilir. Halka hizmet vermek böyle olur. Halkın temsilcisi olmak budur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa