06 Şubat 2015 01:00

'Kanıksa-ma'...

'Kanıksa-ma'...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu güne kadar her türlü vahşete tanık olduk/tanık edildik. Her defasında insanlığımızdan utandık. Yetti mi? Yetmedi. Bir çoğuna bir takım normlar getirildi. Savaşlara bile kurallar kondu. Toplu katliam yapan silahlar savaş hukuku çercevesinde yasaklandı vs…
Son yüzyılın en büyük terör örgütü IŞİD  hepsinin üstüne tüy dikti. Kafeste insan yaktı. Bırakın insanı bir canlı yaksaydı ne değişecekti? Mesela bir kedi, bir köpek? Bir an gözlerinizi kapatın ve kafeste yanan bir canlıyı düşünün, görüntünün yanında çıkan sesi, kokuyu.
21. yüzyıl her türlü vahşetin  kanıksattırıldığı, insanlığımızdan utandığımız bir zaman dilimi olarak gelecek kuşaklara aktarılıyor…
Kuşkusuz vahşet insanlığın gelişiminde önemli bir yere sahip. Dünya tarihinde en vahşi yaratık insan olarak tescillenmiş. Belgesellerde izlediğimiz canlılar dünyasında hayvanlar arasındaki vahşilik görüntüleri bile; aklıyla, düşünme kapasitesiyle ileri canlı olarak nitelenen insanı en vahşi yaratık olarak tescillemiştir. Hayvanlar, karınlarını doyurmaya ve hayatlarını sürdürmeye çalışırken, insan soyu neyin peşinde?
Bu yazıyı yazarken IŞİD’in üç-beş insanı yine kafeste yakması, devamında  otuz-kırk insanı birlikte yakma haber ve görüntülerinin gelişimiyle bu vahşet devam edecek gibi. Gitgide sınır tanımayan vahşet dozu ile bizleri aynı zamanda kanıksatan bir çizgiye çekmiyor mu?
Önceleri toplu katliamlar yaptılar, sonra kafa kesmeler ve sonunda yakmalara kadar vardırdılar. Bir yanda IŞİD diğer yanda BOKO HARAM. İletişim araçlarıyla evlerimizin, bilgisayarlarımızın içine girerek bizleri vahşetlerine ortak ediyorlar.
Biraz kodlamalar üzerinden okuduğumuzda ben şunları görüyorum.
Önce çukur açıp kenara dizilmiş insanları kurşunlayarak katletme görüntüleri yaydılar. Sonra kafalarına kurşun sıkıp öldürüp kafa kesme görüntüleri yaydılar. (Bu  görüntülerle geçmişte sömürgecilerin yerli halklara yaptıkları vahşete gönderme yaptılar) Sonra canlı canlı öldürmeden kafa kesme görüntülerini yaydılar. (Bu görüntülerle biz sizden daha vahşiyizi gösterdiler) Sonra öldürülecek rehineleri turuncu giysiler içinde tehditler içererek kafa kesme görüntüleri yaydılar. ( Neden turuncu ve traşlı sorgulayalım istediler. Hatırlayın Amerikalı canilerin Irak savaşı sonrası toplama kamplarını Guantanamo’yu  dercesine. Yani bizi siz yarattınız diyorlar…) Evet buraya kadar önce tepki duyduk ve lanetledik. Vahşilik bu dedik. Ama sayılar ve birbirine benzer görüntüler çoğaldıkça, ‘IŞİD ya yapar’ oldu. Sonrası geçen gün yaşandı. Kafese konan turuncu gömlekli ve bakımlı/traşlı bir Ürdünlü pilotun yakılması. Tekrar vahşilikleriyle gündem oldular. Yarın kimbilir ne türlü vahşilik sergileyecekler hayallerinizi zorlayın… Bunları yaparken teknolojinin geldiği en son araç ve gereçleri kullanıyorlar (Sanki yüksek kaliteli belgesel çekiyorlar, montajlıyorlar seslendiriyorlar. Teknolojiyse teknolojiyi de çok iyi kullanmayı biliyoruz dercesine.)
Dünya ve dünyanın en gelişmiş ülkeleri seyrediyor/ kınıyor…
IŞİD ve BOKO HARAM vahşetini bu gün susarak, kınayarak geçiştirenler, el altından lojistik destek verenler bu vahşete ortak olarak okunmalıdır. Para uğruna dünyanın canına okuyan kapitalizmin insaniliğinden bahsedenler, teknolojiyi vahşetin aracı haline getirdiler.  
Somut olarak, mücadele eden örgütler  YPG/YPJ ve KOBANÊ özelinde Kürt halkı, selam sizlere.
Vahşeti kanıksattıranlara inat’ Kanıksa-Ma’ …ve tarih yazılıyor…
Ve büyük insanlık(!) bu vahşetten nasıl arınacak merak ediyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa