29 Ocak 2015 01:00

E-Bürokrasi

E-Bürokrasi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bilirsiniz bizdeki devlette (belki de pek çok devlette) “bugün git yarın gel” bürokrasisi vardır. İnternet teknolojisi “bugün git yarın gel bürokrasisi”ni ortadan kaldıracak diye ümitlenen çok olmuştur.
İnternet ve e-devlet uygulamaları bürokrasiyi ortadan kaldırdı mı?
AKP propagandistlerine bakarsanız; kaldırdı.
Salı günü Ankara’da TYB’nin (Türkiye Yayıncılar Birliği) bazı kuruluşlarla birlikte organize ettiği “Yayınlama Özgürlüğü” konusunda bir çalıştay vardı. Çalıştayda İletişim Yayınları’ndan Tuğrul Paşaoğlu şöyle bir olay aktardı: Eskiden yayınlayacakları kitaplara bandrol almak için bazı belgelerle Kültür Müdürlüğü’ne müracaat ediyorlarmış. Son zamanlarda bu müracaat internet üzerinden yapılmaya başlanmış. Fakat, bakmışlar ki, bazı yazarların kitapları için internetten başvuru yapıldığında, işlem yapılamıyor, o yazarın kitabına bandrol alamıyorlarmış. Önceleri, teknolojinin cilveleri gözüyle olayı değerlendirirken, daha sonra bu kadar çok tesadüf işkillendirmiş ve yetkililerle görüşmüşler. Yetkililer önceleri gizlemeye çalışmış ama daha sonra gayri resmi olarak bazı yazarları sisteme tanıttıklarını ve sistemin o yazarlarla ilgili işlemleri yürütmediklerini itiraf etmişler ve yasaya aykırı olan bu işlemi o görüşme üzerine o olay için kaldırmışlar.
Konuşmacı, internet üzerinden yapılan işlemlerde, böyle yasaya aykırı tasarruflar olabileceğini, bunun da yeni ve değişik bir sansür yöntemi olduğunu anlattı.
Daha sonra sohbetlerde, böyle yüzlerce yasa dışı hinlikler yapıldığı üzerine örnekler verilmeye başlandı.
Bir arkadaş, Okmeydanı Hastanesi’nden aylardır internet üzerinden randevu alamadığını örnek verdi. AKP, “Hastanelerde kuyrukları kaldırdık” diyordu. Artık randevular internet üzerinden ya da telefonla alınıyordu. Fakat, bu iki sistem için de kotalar vardı. Yani, bir gün için bir doktordan iki üç kişi telefonla, bir o kadar kişi de internet üzerinden randevu alabiliyordu. Arkadaş, internetten randevu sistemine her girdiğinde yirmi gün sonra gitmek istediği doktorun uygun olduğunu ama 15 günden sonrası için de randevu alamayacağı yazısıyla karşılaşıyordu. Randevu almadan gideyim diye düşündüğünde, doktorun kapısında kendisi gibi randevu alamayan ama tahlillerini, film çekimlerinin sonuçlarını doktora göstermek isteyen onlarca hasta ile karşılaştı. Doktor kapılarının önünde tartışmalar, kavgalar gırla gidiyordu. AKP, güya hastane kapılarında kuyruğu bitirmişti. Yapılan çöplerin halı altına gizlenmesi idi.
Bir başka arkadaş, Beyoğlu Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapamadığından yakındı. Pek çok ilçede Kaymakamlıklarda bulunan hakem heyetlerine konuyla ilgili belge eklenmiş iki nüsha dilekçe ile başvurulunca, başvuru kabul ediliyordu. Fakat, Beyoğlu Hakem Heyeti’nin kalem memurları biz ancak e-devlet üzerinden dilekçe ile başvurursanız başvurunuzu alabiliriz diyorlardı. E-devlet üzerinden ise Beyoğlu Hakem Heyeti’ne dilekçe göndermek mümkün değildi. Böylece, binlerce başvuru engelleniyor, memurlar da başvuru yoğunluğundan kurtulmuş oluyorlardı.
Bürokrasinin ortadan kalkması teknolojik bir sorun değildir. Bir yönetme biçimidir.
Bilgisayar ve internet olmadan “bugün git yarın gel bürokrasisi” olur. İnternet çağında “e-bürokrasi”.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...