24 Ocak 2015 01:00

Haseke çatışması ve gösterdikleri

Haseke çatışması ve gösterdikleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Haseke son günlerde çatışmalarla gündemde.
Ancak bu çatışma, bölgede yaşananın aksine yeni bir duruma işaret etmektedir.
Zira çatışma ne IŞİD ile Kürtler arasında, ne de Esat Yönetimi ile IŞİD arasındadır.
Daha önce, IŞİD ve başka güçlerin saldırıları karşısında Haseke’yi birlikte savunan YPG ve Suriye Ordusu bu defa karşı karşıya gelmiş durumda.
Ancak, Haseke’deki çatışma, kuşatma altındaki iki güç için, yani Rojava ve Suriye Yönetimleri için hayati derecede önemli bir gelişmeye işaret ediyor.
Çünkü, bu çatışma PYD Yönetimi ile Esat Yönetimi güçleri arasındadır ve ara verilmiş olsa da, bunun ne kadar süreceği bilinmiyor.
Çatışmanın, giderek uluslararası emperyalist güçlerin ve bölgedeki iş birlikçilerin memnuniyetle karşılayacağı bir düzeye varıp varmayacağını da gelişmeler gösterecektir.
Ancak, IŞİD’in Heseke çevresinde tetikte olduğu, YPG ile Suriye ordusu arasında süren çatışmaların, yavaşlayacağı, en azından şu aşamada kıyasıya ve süren bir çatışma düzeyine evrilmeyeceği beklenebilir. Sürmesi ise Ortadoğu’da gelişmeler için yeni bir durum yeni bir aşama olacaktır.
Zira, Haseke’deki durumun oldukça karmaşık olduğu, buradaki gelişmelerin yönünü, sadece PYD ve Suriye Yönetiminin belirleyemeyeceği bir çok faktörün varlığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Dahası, Suriye Yönetimi ve PYD, ya da Rojava Yönetimi, Haseke’deki gelişmeleri doğru değerlendiremez ve uluslararası güçlerin maşası halinde olan ve hızla bu yöne sürüklenen çeşitli güçlerin etkisiz kılınması sağlanamazsa, yarın ÖSO, el Kaide, el Nusra, IŞİD ya da bazı taşeron örgütlerin Haseke’de çok daha kapsamlı ve kanlı eylemlere girişmesi ve inisiyatif yarışına girmesi kaçınılmaz olacaktır.
Haseke’de Araplar, Kürtler, Süryaniler, Ermeniler başta olmak üzere, her ulustan ve inançtan halklar var.
Yine, Haseke aynı zamanda, bölgenin Araplaştırılması politikasına uygun olarak ve Kürtlerin etkisiz kılınması amacıyla on yıllardır Araplaştırma çabalarının yoğun olarak gündemde olduğu alanlardan biri.
Ancak, önceki yıllarda Suriye yönetiminin baskılarına karşı hareketlenmelerin yaşandığı, direniş ve çatışmalara sahne olan Haseke’de uzun bir süreden beri patlama ögeleri birikse de, bu hassas bölgede kimse çatışma başlatmak niyetinde değildi.
Fakat PYD’nin güçlendiği, giderek yaşamı etkileyecek karar ve uygulamalar için çaba gösterdiği bu aşamada, hem Esat yönetimi, hem de Kürtler dışındaki çeşitli parti, örgüt ve çevreler bir biçimde harekete geçmiş oldu.
Haseke’nin başka bir özelliği de, sol ve ‘sosyalist’ bazı güçlerin de burada örgütleniyor olması. Anlaşıldığı kadarıyla, bir dönem görece rahat bir alan olan Haseke, aynı zamanda bir çok parti ve örgütün varlığını sürdürmekle birlikte güç biriktirme çabası içinde olduğu bir bölge.
Ancak bunun da gelip sınırına dayandığı görülüyor.
Egemenlik alanı kurmak için, silah bir unsur olarak kullanılmakla birlikte, sürekli hale gelmeyen çatışmasızlıkla halledilen sorunların artık silahlar konuşmadan çözülemeyeceği bir safhaya gelinmiş oldu. Suriye yönetimi ile çatışmaya girmeyen, hatta iyi geçinmenin ve onun gölgesinde güç ve iktidar olmanın peşindeki ÖSO ve diğerlerinin giderek bölgedeki halklara ve onların demokratik gelişimine diş gösterdiği anlaşılıyor.
Bölgenin petrol kuyularının bir bölümünün başına geçerek işleten, bir çok uluslararası şirketin olanaklarını kullanan, “kurtarılmış mahalleler” kuran, Suriye yönetimi ile çatışmaya girmeyen, ancak, IŞİD’in bölgeye girmesine de engel olan bu yapıların artık yeni bir arayış içine girdikleri ve bunun önümüzdeki günlerde Haseke’yi önemli dikkat merkezi haline getireceği görülüyor.
Dolayısıyla, Rojava devriminden sonra çatışmamasızlık hali devam eden Haseke, bulunduğu konum ve demografik yapısı itibarıyla daha çok kaşınacak bir alandır.
Kürtler ve Arapların, nüfusun çoğunluğunu oluşturdukları Haseke’de, Suriye yönetimi hâlâ önemli oranda güç sahibi olmakla beraber, inisiyatif sahibi değil. Buranın Kürtlerin tamamen denetimine geçmesi ve Cêzire Kantonu’na her yönden dahil edilmesinden rahatsız olduğu da görülüyor.
Ancak Kürtlerin demokratik hak ve özgürlüklerini kazanmak için örgütlendikleri ve Rojava devrimiyle birlikte, güç ve moral buldukları Haseke’de, tüm halkların görünürdeki düşmanı halindeki IŞİD’e karşı ortak refleksi, yönetimin tahkimiyle ilerletmeleri sorunları çözecek anahtar olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...