03 Ocak 2015 00:59

IOS 8'e dava

IOS 8'e dava

Fotoğraf: Envato

Paylaş

iPhone/iPad kullanıcılarının son dönemdeki en önemli dertlerinden biri iOS 8 güncellemesi oldu. iOS 7’den iOS 8’e cihazlarını güncellemek isteyenler güncellemeyi yapabilmek için öncelikle cihazlarında ciddi miktarda boş yer açmak zorunda kaldılar. Uygulamaları kaldırıp, fotoğraf ve videolarını başka cihazlara taşıyarak güncellemeyi yapmayı başaran kullanıcıları ise bir başka Sürpriz bekliyordu: Yeni işletim sistemleri iOS 8, iOS7’den 600 ila 1300 megabyte arasında daha fazla yer kaplıyordu.  Başta bu rakam pek kayda değer görünmeyebilir ancak 8 yada 16 gigabyte toplam depolama alanına sahip bu cihazlar için bu oldukça ciddi bir rakam. İOS 8 güncellemesi ile birlikte işletim sistemi 16 GB’lık bir cihazın yüzde 20’sini kaplıyor. Apple’ın iOS 8 sloganı olan “Şimdiye kadarki en büyük iOS” oldukça anlamlı aslında. 
Geçtiğimiz hafta Kaliforniya’da Apple’a karşı açılan bir davada Apple, müşterileri yanıltmakla suçlanıyor. Davayı açan Paul Orshan ve Christopher Endara, Apple’ın iOS 7’den iOS 8’e geçişin işletim sisteminin cihazlarda 600 ila 1300 megabyte arasında daha fazla yer kaplıyacağını açıkça belirtmesi gerektiğini, bunu kullanıcıların önceden tahmin etmesinin mümkün olmadığını savunuyor. Buna ek olarak Orshan ve Endara, Apple’ın bir yandan kullanılabilir depolama alanını küçültürken diğer yandan da aylık ücretli online depolama sistemi iCloud’u “saldırgan” bir biçimde pazarlamasına da dikkat çekiyor. Apple henüz konu hakkında her hangi bir açıklama yapmadı.
Bu ilk kez olmuyor. Daha önce de bir kısmı yargıya da taşınan Appple’ın kullanıcıyı yanılttığına ya da yanlış yönlendirdiğine dair iddialar oldu. 8 GB’lık iPodların kullanılabilir alanının 7,45GB olması da yargıya taşınmış ve dava reddedilmişti. Yine eski ürünlere yeni iOS’ların yüklenmesi ile yaşanan yavaşlık ve benzeri sıkıntılar da fazlası ile dile getilmişti. Güncelleyince yavaşlama sorunlarının sonuncusu da iOS 8’de yaşandı. Apple, iOS 8 güncellemesini iPhone 4S’ler için de yayınladı ancak donanımı iOS 8 için yetersiz kalan iPhone 4S’lerde işletim sisteminin eskisinden verimli ya da hızlı olduğunu kimse iddia edemiyor. 
Apple’ın ürünlerini sunum şeklinde başvurduğu bu tip “yanıltıcı” sayılabilecek daha pek çok örnek var. “Maclerde virüs olmaması” meselesinden tutun da “ilk kişisel bilgisayarın Apple” olduğuna kadar pek çok şehir efsanesi hala dolaşımda. Reklamlara, şehir efsanelerine inanmadan önce biraz araştırma yapmak her zaman iyidir.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa