01 Ocak 2015 01:00

Yılın ilk yazısı

Yılın ilk yazısı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yılın ilk günü yayınlanacak bir yazı yazmak zor.
Okuyucu karamsar bir yazı istemez.
Aslında bir gün önce geç saatlere kadar süren yılbaşı eğlencesinden ötürü çoğu kişi yılın ilk günü gazete de okumaz.
Bir önceki yılın bilançosunu çıkarmak ve yeni yıl hakkında tahminlerde bulunmak da zaten yılın son haftasında her gazetede bolca yapılmıştır.
Yeni yıla girmemiş gibi yapıp, rutin yazılardan birini yazsanız “ne alaka” diye düşünür okuyucu.
Bu durumda, biz de en iyisi klasik olanı yapıp, yeni yıl ile tahminlerde bulunalım.
Yeni senenin ilk yarısında seçim olacağından, ilk altı ay çok sıcak siyasi tartışma, mücadele yaşanacağını tahmin etmek kehanet olmaz. Bu siyasi mücadeleden iktidar mı, muhalefet mi kazançlı çıkacak şimdiden bilinmez. Bu konuda, objektif ve sübjektif koşullar sonucu belirleyecek. Subjektif koşullar derken tarafların örgütlülüğü ve propagandasının etkisinden söz ediyorum. Önümüzdeki günlerde değişmezse, iktidarın daha örgütlü ve propaganda da daha başarılı oluğu açık. Demokrasi güçleri parçalı ve dağınık güçlerini toplayabilir mi, propagandasını planlı, programlı gerçekleştirebilir mi göreceğiz.
AKP’nin “paralel devlet” dediği güçlerle mücadelesinde ise yeni süprizler gündeme gelebilir. Bu kez “paralel devlet” AKP’yi yıpratacak bilgi ve belgelerini seçimlere birkaç gün kala ortaya sürüp, AKP’nin karşı atağını önleyebilir.
Bir de elbette iç ve dış etkenler var. Ekonomik gelişmeler, emperyalist güçlerin aralarındaki çekişme ve çatışmasının doğuracağı etkiler vs. 2015 yılında ekonomik durumun iç açıcı olmayacağı şimdiden belli. AKP’nin seçimleri kazanmak için uygulayacağı seçim ekonomisi, bozuk olan ekonomiyi daha da zora sokacak. Özellikle yılın ikinci yarısı işsiz ve yoksul sayısını önemli ölçüde arttırabilir.
Yılın ikinci yarısı, AKP büyük ihtimalle “çözüm süreci” dediği süreci de askıya alacaktır.
Gelişmeler yukarıdaki tahminlere uygun olursa, siyasi mücadele de sertleşecek demektir.  Grev ve direnişler artacak; sokak gösterileri ve çatışmalar yaygınlık ve süreklilik kazanacaktır.
Bu süreçte demokrasi güçleri başarılı olamazsa, tek adam diktatörlüğü hevesi daha da güçlenecek ve fiili başkanlık sistemi, tek adam diktatörlüğüne doğru dönüşmeye başlayacaktır.
Sözün özü, yeni yılda iyimser olmamız için tek koşul demokrasi güçlerinin birliğini güçlendirmesi, mücadelesini yükseltmesine bağlıdır. Aksi takdirde işimiz zor. Yeni yıl eskisinden kötü olur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...