30 Aralık 2014 00:55

A'dan Z'ye 2014

A'dan Z'ye 2014

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Stoke City’nin Alman stoperi Robert Huth, duygularını Twitter’da ifade etmeyi seven biri değil. Son 3 ayda yalnızca 3 tweet atmış. Ancak 25 Aralık sabahı attığı “Noel’den nefret ediyorum” tweet’i binlerce kez retweet edildi ve Ada’nın tabloid basınının da diline düştü. Huth’un Noel’den nefret etme sebebi malum! Premier Lig’in ticari kaygılarla futbolcuları Noel’de bile arka arkaya maçlara zorlaması. Noel ile yılbaşı arasındaki 1 haftalık süreye 3 maç sığdıran Ada’nın topçuları gibi gazetecilerin de bu dönemin hayranı olduğu söylenemez. Yılbaşı yaklaştıkça, rutin işlerin yanına eklenen yıl sonu listelerini okuması eğlencelidir de...
Her neyse, bu hafta bize bahşedilen köşede alfabetik yıl sonu oyunu oynayacağız. 
Kısa kısa notlarla A’dan Z’ye sporda 2014...
Almanya: Bundesliga’nın geldiği aşama... Mantar gibi biten yetenekli futbolcular... Bayern ve Dortmund’un başarıları ve elbette 2014 Dünya Kupası. Her ne kadar Dünya Kupası sonrası yavaşlamış gözükseler de bu yıla damga vurdukları kesin. Gelecekleri de çok parlak.
Borussia Dortmund: 2014’ün ikinci yarısının Jürgen Klopp ve öğrencileri için böylesi bir kabusa dönüşebileceğini kim tahmin edebilirdi? 17 maçta 15 puanla 17. sıradalar. Neyse ki Şampiyonlar Ligi’nde iyi gidiyorlar.
Christophe Lemaitre: 2014’te atletizmin meydanı Avrupa Atletizm Şampiyonası idi. ‘Dünyanın en hızlı beyazı’ hem 100 hem 200 metrede çok iddialıydı ama gümüş madalyada kaldı.
Di Stefano: Real Madrid’le özdeşleşen ‘Sarı ok’, 7 Temmuz’da yaşamını yitirdi. “...Dikkat dikkat, Çekilin yoldan, Sarı ok geliyor, O herkesten daha hızlı...”
Farah: Atletizmin en büyük yıldızlarından Mo Farah, Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 5 bin ve 10 bin metrede fazla zorlanmadan altına ulaştı.
Grosics: Macaristan’ın 1950’lerdeki ‘Altın Takımı’nın ‘Kara Panter’ lakaplı kalecisi Gyula Grosics, 2014’te hayata veda eden spor efsanelerindendi. 13 Haziran’da yaşamını yitiren ‘Kara Panter’ futbolun ilk libero-kalecisi olarak kabul ediliyor.
Hurricane: Rubin ‘Hurricane’ Carter, bugünlerde yeniden gündemde olan ABD’deki ırkçılığın yasal sonuçlarını en ağır şekilde yaşayanlardandı. 22 yılını haksız şekilde cezaevinde geçiren Carter, 20 Nisan’da yaşamını yitirdi.
Isırık: Luis Suarez, 2014’te yine ısırdı. Hem de Dünya Kupası’nda. Suarez’in neden rakiplerini ısırdığı, bilim çevrelerinde bir sır olarak kalmaya devam ediyor.
Jason Collins: 2013’te gey olduğunu açıklayarak, ABD’deki aktif sporcular arasında bir ilke imza atan Collins, 2014’te emekli oldu. Collins’in “açılımı” sonrası Michael Sam, Derrick Gordon ve Ian Thorpe gibi isimler de gey olduklarını açıkladı.
Kawhi Leonard: San Antonio Spurs, NBA şampiyonluğuna ulaşırken 23 yaşındaki bu genç adam da LeBron James karşısındaki performansıyla Finaller MVP’si olmaya hak kazandı.
Lewis Hamilton: Büyük Britanyalı F1 pilotu için harika bir yıldı, şampiyonluğa uzandı.
Mineirazo: Brezilya’da 1950 Dünya Kupası finaldeki ‘Maracanazo’ hüsranıyla ölümsüzleşmişti. 2014 ise Almanya’nın 7-1’lik galibiyetine sahne olan ‘Mineirazo’ ile hatırlanacak.
Na, Li: Çinli raket, Avustralya Açık’ı kazandıktan sonra girdiği sakatlık süreci sonrası spordan emekliliğini açıkladı.
Passolig: Yuuuuuh!
Ronaldo: 2014 yılında tam 61 gol attı. Şampiyonlar Ligi’ni kazandı. Cristiano’dan bahsettiğimizi belirtmeme gerek kalmadı değil mi!
Schumacher: Efsane pilotun koca bir yılı felçli ve tek kelime edemeden geçirdiğini düşünmek can sıkıcı.
Tito Vilanova: Guardiola sonrası, uzun yıllardır görev yaptığı Barcelona'da teknik direktörlüğe yükselen Tito Vilanova, 2012/13 sezonunda şampiyonluk yapamış ancak kanser tedavisi sebebiyle görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Tito, 25 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Wolfsburg: Kadınlar Şampiyonlar Ligi finalinde Almanya temsilcisi Wolfsburg, İsveç’ten Tyresö’yü 4-3 yenerek üst üste 2. kez şampiyon oldu.:
Zamperini: Olimpik uzun mesafe koşucusu ABD’li Louis Zamperini, sporculuğundan ziyade 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Hitler’le yaşadıkları ve 2. Dünya Savaşı’nda esir düşmesiyle tanınıyor. Zamperini’nin film gibi hayatı, 2 Temmuz’daki ölümü sonrası bu yıl beyaz perdeye uyarlandı. Coen kardeşlerin yazıp, Angelina Jolie’nin yönettiği ‘Unbroken’ gösterime girdi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...