19 Aralık 2014 00:50

Ülker/Nestle ve kamu düzeni…

Ülker/Nestle ve kamu düzeni…

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ülker ve Nestle firmalarının çeşitli bahanelerle işten attıkları işçiler, haftalardır direniyorlar. Ya da günün moda deyimiyle “Kamu düzeni”ni bozuyorlar. Bu durumdan haberdar olacak olan “kamu” bu haberi nereden alacak? Bağımsız özgür medyadan tabii ki. Yaygın ve yandaş medyaya bakarsak (Ki kendilerini bağımsız ve özgür vs. vs. olarak niteliyorlar) böyle bir direniş ve hak alma mücadelesi yok. (Niye olsun ki, kamu düzeni sarsılmasın!) Kim bu sorunu haberlerine taşıyor yer ve ses veriyor? Bu ülkenin muhalif medyası Evrensel, BirGün, Hayat TV, imc TV ile sol basın. Bunların da amacı belli; yanlı, bağımlı, kamu düzenini bozma gayreti içinde olsalar gerek(!) Uzun uzun Ülker ve Nestle işçilerinin neden direnişe geçtiklerini ne istediklerini yazmama gerek yok. Merak edenler ufak bir araştırmayla öğrenebilirler… 
Ben biraz Ülker’in Kamu düzenini korumak amaçlı(!) girişimlerinden bahsedeyim. Kamunun ‘Mutlu Ol’maları ve ‘Mutlu Et’meleri için ünlü İş Adamı Murat Ülker, 2009 yılında Ressam Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’ adlı ünlü tablosunu rekor fiyatla 2.2 milyon TL’ye satın aldı. O zaman ülke sınırlarını aşıp uluslararası sanat piyasasında çok ses getirdi… Hatırladığım son olarak 2013 yılında Ressam Bedri Baykam’ın ‘Boş çercevelerinden birini’ 125 bin dolara alarak sanata ve ‘Kamu Yararı’na katkılarını sürdürmüşlerdir. 
AKP iktidarının 12 yıllık hikayesinin somut göstergesi olan Ülker firması ile Ülker’i emekleriyle ‘Kamu Yararı’na hizmet verecek parasal güce kavuşturan  işçilerinin direnişi ve haklarını alma mücadelesi ‘Kamu düzeni’nin korunmasında ne anlama geldiğini göstermektedir. 
Örgütlenmenin işçi, aydın, sanatçı ve demokratik kitle örgütlerinin ve de ille de sendikaların sarı olmayanlarıyla ‘toplumsal muhalefetin’ Kamu düzenini bozmaları gerektiğidir. Bugün Ülker/Nestle işçileri bunun mücadelesini veriyorlar. İşte Mutlu Ol’manın, Mutlu Et’menin  çerçevedeki ‘dolu’ yüzü budur… 
Açıklama; Sayın okur, 
-yerimin darlığı nedeniyle yazının tamamlanmasında önemi olan bir yazım 19 Nisan 2013 tarihli Evrensel’in bu köşesinde, “Aslında Çerceve Dolu” başlığı ile yayınlanmıştı. İnternetten arşivden okunabilir.
-Yine yazının tamamlanmasında önemli olan Özgür Müftüoğlu’nun Kimin yararı. Kimin düzeni? Kamunun mu, Toplumun mu? yazısının okunması tavsiye edilir. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa