16 Aralık 2014 01:00

Haklı nedenli fesih sayılır

Haklı nedenli fesih sayılır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben çalıştığım işyerinden doğum yapmam sebebi ile izne ayrıldım. İzin sürem doldu ancak, küçük çocuğuma bakacak bir kimse bulunmuyor. Bu durumda iş sözleşmesini feshetsem tazminatlarımı alabilir miyim?

CEVAP: Son günlerde gerek telefonla gerekse İnternet üzerinden tarafıma doğum yapan kadın çalışanların ücretli izinleri sona erdikten sonra işe geri dönmemeleri durumunda tazminatlarını alıp alamayacaklarına ilişkin sorular geliyor. Analık halinde çalışma ve süt iznine yönelik düzenleme İş Kanunu’nun 74. maddesinde düzenlenmektedir.
Buna göre, kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre daha eklenir. Kadın işçinin sağlık durumunun  uygun olması durumunda, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir ve bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı torba yasa ile getirilen ek düzenleme ile, kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılacağı hükmü madde metnine eklenmiştir.
Ücretli iznin yani, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra, kadın işçiye isteği halinde altı aya kadar ücretsiz izin verileceği kanunda yer alan emredici nitelikte bir düzenlemedir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında da dikkate alınmaz. İşveren, kadın işçinin kullanmak istediği bu altı aylık süreden indirim yapamaz. Yani işveren, “Sen altı ay değil de üç ay izin kullan” diyemez.
Kanunda yer alan bu düzenlemenin kullandırılmaması veya eksik kullandırılması, işçi açısından haklı nedenle fesih sebebi olarak kabul edilmektedir.
“…4857 sayılı Yasa’nın 74/5 maddesine göre isteği halinde kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verilmesi zorunludur. Davacının doğum izin talebinde bulunduğu gerek davalı tarafından çekilen ihtarnameden, gerekse davaya cevap dilekçesinden anlaşılmaktadır. Davacının izin talebi kabul edilmediğine göre somut olayda davacının haklı fesih ile iş sözleşmesini sona erdirdiği kabul edilerek kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” (Yargıtay 9. HD, 12.04.2012 Tarih, 2010/ 3941 E, 2012/12613 K) diyerek bu görüş Yargıtay kararlarında kararlılık kazanmıştır.
Ancak, tüm bu yasal izinleri kullandıktan sonra çocuğuna bakmak için işten çıktığını söylemek veya çocuğa bakacak kimsesi olmadığı için işten çıkmak zorunda kalmak, gerek İş Kanunu gerekse de Yargıtay kararları doğrultusunda haklı nedenli bir fesih olarak kabul edilmemekte ve istifa olarak ele alınmaktadır. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa