10 Aralık 2014 00:50

Engelli bireyin kabusu: Savaş

Engelli bireyin  kabusu: Savaş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2. Dünya Savaşı sonrasında böylesine büyük bir mülteci akını görülmemişti. Milyonlarca insan şimdi mülteci.  Onlara savaş mağdurları demek işin kolayı. Özellikle de kadınlar ve çocuklar mağduriyet ihtimalinde ilk akla düşenler. Ya yaşlılar ve engelliler? Malum, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Ama gerek savaşın ortasında kalan gerekse mülteci olan engellilerin sorunları daha da büyük.

Engelli denince ilk anda akla görme engelli, duyma engelli ya da yatağa bağımlı insanlar geliyor. Ama yaygın algı bu olmakla birlikte hastalıklara bağlı “insanın iş görememe hali”  yani “ yeti yitimi” de bu bağlamda ele alınmalı.

Dünyada nerede ise her beş kişiden birisi yaşamının bir döneminde bedensel ya da ruhsal fonksiyonlarında “yeti yitimine” uğruyor. Bu gerçeklik olgunlaşmamış toplumlarda sonuçları daha ağır olabilen, kişinin sorumluluklarının üstesinden gelememe, sosyal sorumluluklarında gerileme nedeni ile barizleşen bir sürece eviriliyor. Öyle ki dünyanın engelleri fiziksel sınırlarda kalmayıp gerek sosyal gerekse ekonomik engeller zaman içinde belirginleşiyor.

Çocuklukta yeti yitimi olanlar için “bahtsız” deriz. Ya erişkin olanlar, yaşlı yıllarında engelli olanlar? Günümüzde milyonlarca erişkin insan yaşamının olgunluk yıllarında ‘Hiç aklına gelmez’ bir sorunla baş başa kalıyor. Engelli olmak!

Diğer ülkelerde olduğu gibi bizde de yaşlı nüfus artıyor. Bunda süre giden yani kronik hatalıkların payı yüksek. Hele şeker hastalığı ve ilintili hastalıkların önümüzdeki yıllarda insanlık tarihinde görülmemiş oranda artmakla kalmayıp ek hastalıklara, organ hasarı ve kayıplarına yol açacağı bilgisi varken bu sorun artık en bencil bireyi bile daha yakından ilgilendireceğe benziyor.

Bencil, birey için kullanılır sıklıkla. Ya toplumların bencilliği? Bencilliğin toplumsal halinin turnusollerinden birisi savaş ve diğer doğal afet anlarında ne yaptığımızdır. Ve şimdilerde savaş hemen yanı başımızda. Farklı olan ne varsa saldırıyorlar. Kadın, Êzidi, Alevi, Nusayri, Kürt olmak vahşetin hedefi kılıyor onları. Suriye ve Irak büyük bir felaketin girdabında. Ve yanı başımızda “Dışlayarak kabul etmekte” bile zorlanılan savaş mağdurları var. Ekmeğimizi, suyumuzu, aklımızı ve vicdanımızı onlarla yeterince paylaşmıyoruz.
İşte böyle bir dönemde Dünya Engelliler Günü kutlandı vesselam. Bir taraftan da savaş demokratik kitle örgütlerince, emek güçlerince günden kılınmaya devam ediyor. Bu etkinliklerden birisi önümüzdeki pazar günü (14 Aralık) Ankara’da hekim meslek örgütü TTB binasında yapılacak. Kapitalizm ve Sağlık başlıklı bu etkinlik aramızdan çok erken ayrılan Sevgili Ata Soyer adına düzenleniyor. İlk başlık “Kapitalizm ve Savaş” olup konuşmacı Aydın Çubukçu. Çok sayıda konuşmacının yer alacağı etkinlikte diğer başlıklar “Savaş, Doğa ve Halk Sağlığı”, “Savaş ve Kadın”, “Savaş ve İnsan Hakları İhlalleri”, “Savaş Ortamında Sağlık Hizmetleri”. Etkinlik saat 12.00’de TTB’de başlıyor. Zamanı olanlar için yararlı olacağını düşünüyorum
 Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...