02 Aralık 2014 00:58

Tehlikenin farkında mısınız?

Tehlikenin farkında mısınız?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

10 yıldır 2003 draftının etrafında şekillenen NBA, artık yeni bir döneme geçiş yapıyor. 2003’te LeBron James’in başını çektiği kuşak, James’in atletik azametinin şahsında basketbolun evriminin de yeni bir aşamasını temsil ediyordu.
Ticari açıdan kaçınılmaz olduğu için yapılan Michael Jordan benzetmelerinin aksine James’in fizik, güç, hız, oyun görüşü kombinasyonu Magic Johnson, Scottie Pippen, Penny Hardaway ve Grant Hill’in (hatta Larry Bird) muştuladığı yeni tip basketbolcunun kortlara egemen oluşunun bir yansımasıydı. 
Çağın basketbolu üç sayı tehdidi olan 4 numaraları dayattıkça, bu uzunların niteliği de önem kazanmaya ve değişmeye başladı. Örneğin son 4 yıla damgasını vuran Miami Heat örneğinde, Chris Bosh gibi hareketli ve şut tehdidi olan bir 4 numaranın dahi 5’e kaydığını ve 5 pozisyonu birden savunabilme özelliğiyle James’in 4’e geçtiğini sıklıkla gördük. Ancak elbette James, kendi pozisyonu için ne kadar iri olursa olsun elit seviyede 4 ve 5 numaralar için farklı bir standart söz konusu. Oyun içinde önemli bir stratejik fark yaratmaya başlayan bu standardın yeni adı Anthony Davis.
NBA’de yeni sezonda 1 ay geride kalırken New Orleans Pelicans pota altında Ömer Aşık ve Ryan Anderson’la birlikte arz-ı endam eden Davis, son yıllara “LeBron rakamları” olarak damga  vuran ve 30+ PER’le kendisini gösteren muazzam istatistiklere imza atıyor. 25 sayı (yüzde 56 saha içi yüzdesi), 11.3 ribaunt, 3 blok, 2.1 top çalma ve 1.7 asist ortalamasıyla 15 maçta 33.3 PER tutturan Davis, tüm 4-5 numaralarla baş edebilecek fiziksel-atletik özelliklerine eklediği dripling becerisiyle öne çıkıyor. Ampulün üzerinde topu aldığında, topu yere vurarak potaya kadar gidebilmesi ya da arkadaşlarına pozisyon hazırlayabilmesi en az atletik özellikleri kadar fark yaratan bir meziyeti ve kendisini tarih basamaklarında ayrıcalıklı bir mevkiye taşıyacak olan da bu.
İşin tehlikeli yanı Anthony Davis’ten daha uzun olup guardvari top hakimiyeti sergileyen Giannis Antetokounmpo gibi istisnaların yavaş yavaş ortaya çıkması. 3 sayı çizgisinden kalktığı turnikelerle son günlerde TOP 10 listelerini süsleyen “Greek Freak” korkutucu bir akımın habercisi.  Bu jenerasyonun daha korkunç bir habercisi için 17 yaşında ve 2.16 boyunda olan Thon Maker’ın adını Youtube’da bir aratın derim.
1 ayın sonunda Davis’in performansı bize bu yaklaşmakta olan fırtınayı hatırlatırken ligin geri kalanı ne söylüyor?  Aslında hikaye 2 yıldır kuluçkada bekleyen Davis’inkine benzer. Ligin en formda takımı Golden State Warriors, Steve Kerr yönetiminde en çok da savunmadaki atılımıyla dikkat çekiyor. Yüzde 65’i bulan Gerçek Şut Oranı (True Shooting Percentage) ile Davis’le birlikte sezonun şu ana kadarki MVP’si Stephen Curry ve Klay Thompson hücum  ve savunma toplamında ligin en iyi arka alanını oluşturmuş durumda. 14 galibiyet 2 mağlubiyetle ancak gelecek için daha da önemlisi her iki potada sergilediği potansiyelle GSW, şampiyonluk adaylığı konusunda ciddi gibi duruyor. Batı’nın lideri pozisyonundaki Memphis Grizzlies (15-2) ise sağlam savunmasına eklediği daha akıcı, verimli hücumuyla dikkat çekiyor ve başarısının sırrı da burada yatıyor. 
Batı Konferansı, Doğu’ya karşı yıllardır süren üstünlüğünü koruyor ve Houston, Portland, Dallas, LA Clippers gibi diğer güçlü adayların varlığına rağmen herkes asıl rakibin son şampiyon San Antonio Spurs olduğunun farkında.
Doğu’da ise Toronto Raptors’ın iç saha performansının da etkisiyle sağladığı açık ara liderliğinin (13-4) ne kadar kalıcı olacağı bir hayli şüpheli. Konferansın vasat görüntüsü sürüyor. Doğu’nun kaderini Cleveland’da LeBron James ve arkadaşlarının ilerleyen dönemdeki uyumu ve Chicago Bulls belirleyecek. Eğer Bulls’u geçebilirlerse Cavs için asıl soru Batı’dan gelecek rakibi devirmelerini sağlayacak savunma gücünü nereden bulacakları. Şu ana kadar 15 maçta 7 mağlubiyet tattıran ofansif uyumsuzlukları giderecek malzemeleri fazlasıyla var ama tek bir blokçu pota altı savunucusunun dahi olmaması ve Corey Brewer takasını gündeme getiren atletik kanat oyuncusu darlığı uzun vadede Cavs’in işini zorlaştırıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...