28 Kasım 2014 00:48

Koridora çık...

Koridora çık...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çok laflar edildi koridor üzerine… Kobanê halkı zor durumda acil ‘Koridor açılsın!’ dendi.
Cevap geldi; “Kobani’de zaten kimse yok, hepsi Türkiye’ye sığındı. Zaten Kobanê dedikleri yer ha bugün , ha yarın düştü düşecek.” Hevesleri kursaklarında kaldı.  70 gün geçti ve Kobanê hâlâ direniyor! Enternasyonal dayanışmanın örnekleri verilerek, Yalnızca Kürtlerin değil ezilen dünya halklarının sesi, kulağı ve gözü oldu Kobanê…
Suruç sınırında insanlar kenetlendi. Sınırları aştı sel olup aktı Kobanê’ye. Dünyanın dört bir yanında insan zincirleri kuruldu. “Kobanê düşerse, insanlık da düşer” dendi. Kirletilen dünyanın teknolojiyle, silahla ve parayla kurdurulan vahşi IŞİD çete örgütlerine verilen destek Kobanê önünde diz çöktü. Bayram namazını Kobanê’de kılacaklarını ilan eden çete ancak iktidarı ikna etmiş olsa ki yukarıda söyledikleri  “Ha bugün ha yarın düşecek” lafını etmelerine neden olmuştu. Bizlerin bir çoğu kilometrelerce uzaktan izledik. Kimimiz yaygın medyadan, kimimiz muhalif medyadan. İşte Suruç’a, Kobanê’ye Rojava’ya gidip-gelen ve orada aylardır kalan fotoğrafçılar tanık oldular, gördüklerini fotoğrafın diline çevirdiler.
Redfotoğraf grubu çağrısına 28 fotoğrafçı yanıt verdi ve 90 adet fotoğrafla kolektif “KOBANÊ FOTOĞRAF KORİDORU SERGİSİ” hazırlandı.
Daha önce 500 insan-500 fotoğraf etkinliğini gerçekleştiren GEZİ SANATI FORUMU ile REDFOTOĞRAF grubu bir etkinlikle sergi duyurusunu gerçekleştirdi.

Sergi Metninden devam edelim;
“… Özgürlüğüne tutkun bir halkın, ölüme zılgıtlarla gidişine tanık olduk günlerdir.
Sadece Türkiye ve Kürdistan’da değil, dünyanın her yerinde özgürlüğün simgesi oldu KOBANÊ…
IŞİD barbarlarına karşı günlerdir büyük bir dirençle savaşıyor KOBANÊ…
Üzerine ne söylense ne yazılsa azdır...
Özgürlük yolunda Suphi Nejat’lar, Kader’ler ve daha niceleri ölümsüzleştiler…
Ama her ölüm karşısında acımızı öfkemizle kuşanıp çıktık sokağa…
Ve bugün, Kobanê için düştü düşecek diyenler için, çoktan bir kabusa dönüştü KOBANÊ..
Tarih şimdiden bu destanı çoktan unutulmazları arasına kaydetti…
Bizler de Kobanê’de yaşananlara tanıklık edenler, fotoğraf kareleriyle bir kez daha hatırlatmak, bu onurlu direnişi selamlamak için;
Kobanê’ye İstiklal Caddesi’nden uzan bir Fotoğraf Koridoru oluşturacağız. Kobanê’den, Suruç’tan ve Kobanê için diğer illerde yapılan eylemlerden çağrımız üzerine bize ulaşan fotoğraflarla açıyoruz bu kolektif sergimizi…”

ETKİNLİK VE SERGİ
Sizleri de;
29 Kasım 2014 tarihinde Saat 15.00’ten itibaren etkinliğimizde ve sergimizde görmek istiyoruz.
Tünel’de toplanma saatimiz 15.00.
Katılan herkese dağıtacağımız sergi fotoğraflarımızla şiirler, ritimler ve yaşama dair sloganlarla Galatasaray Meydanı’na kadar uzanacak fotoğraf koridorumuz.
Saat 16.30’da Divriği Kültür Derneğinde sergimizin açılışını yapacağız.
(15 Aralık 2014 tarihine kadar açık )
Saat 17.00’de “Tanık Olmak” başlıklı söyleşimiz gerçekleştirilecek.
Kobanê üzerine yapılacak olan söyleşimizde Kobanê, Suruç’a giden, nöbet yerlerinde kalan ve orada oluşturulan insan zincirlerinde yer alan konuşmacılar yer alacak.
(Gazeteci/Yazar Fehim Işık’ın kolaylaştırıcılığıyla Eğitim Sen, Ses Sendikası, DKD (Divriği Kültür Derneği), TYS, Özgür Sanat Girişimi, Redfotoğraf temsilcileri ile)  

Kobanê için, umut için, onur için, yaşam için  “Kobanê Fotoğraf Koridoru Sergisi” ve “etkinliğine” çağırıyoruz. Gelin, gelin ki sesimiz çığlık olsun!

Redfotoğraf - Gezi Sanatı Forumu

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...